nieuws

fries museum
nieuws

auke de vries wint gerrit bennerprijs 2019

02 juli 2020

Auke de Vries (Bergum, 1937) is de winnaar van de GERRIT BENNER prijs 2019. De kunstenaar ontvangt de prijs voor zijn gehele oeuvre. Onderdeel van de tweejaarlijkse prijs voor beeldende kunst is een tentoonstelling in het Fries Museum. Ook wint De Vries een bedrag van € 5000,-. Op 13 september 2019 wordt de prijs uitgereikt en opent de expositie in het Fries Museum. De tentoonstelling is te zien van 14 september 2019 t/m 5 januari 2020.

De prijs wordt dit jaar uitgereikt aan de kunstenaar wiens oeuvre inhoudelijk van groot belang is voor het Friese kunstklimaat. De jury noemt Auke de Vries een belangrijke inspirator en voorbeeld voor jongere generaties kunstenaars binnen en buiten Fryslân. “Zijn driedimensionaal werk staat nooit op zichzelf maar zoekt een verbinding tussen de straat, de architectuur en infrastructuur”, aldus de jury. Het werk in de openbare ruimte van De Vries is te vinden in wereldsteden zoals Barcelona, Rotterdam, Berlijn, Bangkok en Parijs.

Daarnaast ziet de jury een gelijkenis met de naamgever van de prijs. Auke de Vries is net als Gerrit Benner een autodidact. Auke de Vries heeft zich op eigen kracht weten te ontwikkelen tot een postmodern kunstenaar.

jury
De jury bestond dit jaar uit; Mariette Dölle, directeur van museum Kranenburgh voor moderne en hedendaagse kunst in Bergen; Toos Arends, kunsthistoricus en conservator bij het Drents Museum in Assen; Rudy Hodel, recensent beeldende kunst, conservator, docent en curator; Yasmijn Jarram, kunstcriticus en conservator bij het GEM, museum voor actuele kunst in Den Haag en Hans van Bentem, beeldend kunstenaar.

gerrit bennerprijs
De GERRIT BENNER prijs is door de provincie Fryslân in leven geroepen om het beeldende kunstklimaat een impuls te geven. Met de prijs wil de provincie Fryslân de aandacht voor de beeldende kunst onder het publiek te vergroten. Het is de 8e keer dat de provincie Fryslân de GERRIT BENNER prijs voor de beeldende kunst toekent.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid