nieuws

fries museum
nieuws

stem op ons

De tentoonstelling Alma-Tadema, klassieke verleiding van het Fries Museum heeft een plaats bemachtigd in de finale van de 2017 Global Fine Art Awards (GFAA). De GFAA beloont jaarlijks de beste kunst- en designtentoonstellingen wereldwijd. De prestigieuze prijs wordt wel gezien als de Oscar van museumland. In oktober werd al bekend dat de tentoonstelling genomineerd was in de categorie ‘Best Impressionist and Modern - Solo Artist’. Vandaag werd duidelijk dat Alma-Tadema, klassieke verleiding een van de drie overgebleven kanshebbers binnen deze categorie is. Op 8 maart 2018 wordt bekendgemaakt welke musea gewonnen hebben tijdens de prijsuitreiking op het Global Fine Art Awards gala in New York.

De tentoonstelling is ontwikkeld door het Fries Museum en is de grootste tentoonstelling ooit gewijd aan het oeuvre van de 19de-eeuwse schilder Sir Lawrence Alma-Tadema (1836-1912). Meer dan 80 schilderijen kwamen van over de hele wereld naar het Fries Museum, de eerste venue van de tour. Samen met persoonlijke voorwerpen en filmfragmenten vertelden ze over zijn weg naar roem en hoe Alma-Tadema ons beeld van de klassieke oudheid blijvend heeft bepaald. De tentoonstelling liep van 1 oktober 2016 tot en met 7 februari 2017. Na Leeuwarden was de tentoonstelling te zien in Galerie Belvedere in Wenen van 23 februari tot en met 18 juni 2017. Daarna reisde de tentoonstelling door naar het Leighton House Museum in Londen, waar Sir Lawrence Alma-Tadema zijn grootste internationale succes beleefde. De tentoonstelling liep daar van 7 juli tot en met 29 oktober 2017. De drie edities zijn gezamenlijk genomineerd voor GFAA 2017.

trots op internationale erkenning

Directeur Kris Callens is verheugd over de finaleplaats: ‘Wij zijn trots dat onze opmaat naar Leeuwarden-Fryslân 2018 niet alleen in bezoekersaantal een succes was maar ook internationaal omwille van zijn kwaliteit wordt erkend. We zijn erg benieuwd hoe onze bijzondere combinatie van schilderijen en filmfragmenten op 8 maart zal scoren. Daar zijn we natuurlijk live bij.’

global fine art awards

De GFAA beloont jaarlijks de beste kunst- en designtentoonstellingen wereldwijd. Onder de genomineerden zijn musea, galerieën, kunstbeurzen, biënnales en openbare installaties die uitblinken in kwaliteit en innovatie wat betreft tentoonstellingsontwerp, historische context, educatieve waarde en maatschappelijke aantrekkelijkheid. Welke musea uiteindelijk in de prijzen vallen, wordt bepaald door een vakjury bestaande uit vooraanstaande kunstexperts. Dit jaar waren er 85 musea genomineerd in 13 categorieën. Vandaag zijn de 33 finalisten bekendgemaakt. Andere finalisten voor deze 4e editie van de GFAA zijn onder andere de Royal Academy of Arts en The Metropolitan Museum of Art. Het Fries Museum is metAlma-Tadema, klassieke verleiding een van de drie finalisten in de categorie ‘Best Impressionist and Modern (1838-WWII) - Solo Artist’. De tentoonstelling neemt het op tegen De ontdekking van Mondriaan van het Gemeentemuseum Den Haag en Medardo Rosso: Experiments in Light and Form van de Pulitzer Arts Foundation.

online stemmen

Het Fries Museum maakt ook kans om de Youniversal Award en de YOU-2 Award te winnen. Deze prijzen worden toegekend aan de meest populaire genomineerden onder het publiek. Vanaf vandaag kan er t/m 28 januari dagelijks op de tentoonstelling gestemd worden via globalfineartawards.org en vanaf februari ook via het Twitteraccount van de GFAA.

succes

Tijdens de tentoonstelling bezochten in vier maanden tijd 158.000 bezoekers het museum. Uit publieksonderzoek bleek dat bezoekers de tentoonstelling beoordeelden met gemiddeld een 8,6. 77% van de museumbezoekers kwam tijdens de tentoonstelling van buiten de provincie. Van hen kwam 89% speciaal voor het museum naar Friesland. Gemiddeld spendeerden zij €71,- in de stad en de provincie. Dit betekent dat de Tadematentoonstelling 108.270 extra bezoekers naar Friesland trok en zo zorgde voor een kapitaalinjectie van ruim €7,6 miljoen in de lokale en regionale economie.
In de binnen- en buitenlandse media was er volop aandacht voor de tentoonstelling. Het NOS Journaal besteedde viermaal aandacht aan de expositie, de Volkskrant noemde hem ‘magnifiek’, de Britse krant The Guardian vond hem ‘epic’, terwijl het Italiaanse La Stampa‘magistrale’ gebruikte. Het veelgelezen Amerikaanse The Huffington Post noemde de tentoonstelling ‘dazzling’. De totale mediawaarde van Alma-Tadema, klassieke verleidingwas meer dan 4,2 miljoen euro.
In 2015 won de tentoonstelling al de Turing Toekenning I 2015 ter waarde van € 500.000 voor het beste tentoonstellingsplan. Ook werd de marketingcampagne genomineerd voor de Cultuurmarketing Awards 2017.

Alma-Tadema, klassieke verleiding was onderdeel van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Voor deze tentoonstelling en het begeleidende filmprogramma werkte het Fries Museum samen met EYE en Slieker Film.

Het Fries Museum won voor deze vernieuwende tentoonstelling over Alma-Tadema de Turing Toekenning I 2015. De Turing Foundation kent deze prijs ter waarde van 500.000 euro eens in de twee jaar toe voor het beste tentoonstellingsplan van een Nederlands museum.

De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door genereuze bijdragen van de Provincie Fryslân, BankGiro Loterij, Mondriaan Fonds, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Woudsend Anno 1816, de Rijksoverheid (de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister van Financiën een indemniteitsgarantie toegekend), Isaacson-Draper Foundation, Nelleke Nix Studio Gallery Press Inc., Vrienden van het Fries Museum, Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting, Gifted Art, Het Nieuwe Stads Weeshuis en Stichting Fonds voor de Geld- en Effectenhandel.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en de BankGiro Loterij.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid