nieuws

fries museum
nieuws

solotentoonstelling lennart lahuis

29 juni 2020

Van 8 december 2018 t/m 24 maart 2019 is in het Fries Museum de tentoonstelling Lennart Lahuis: Constant Escapement te zien. Met behulp van bijzondere materialen en technieken verwerkt Lahuis (Hengelo, 1986) tekst en beeld in kunstwerken die draaien om vergankelijkheid, erosie en tijdelijkheid. Gelijktijdig is in Keramiekmuseum Princessehof ook werk van Lahuis te zien.

Rode lijn in de tentoonstelling is de serie waswerken waarmee Lahuis in 2015 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst won. De tentoonstelling besluit met nieuw werk waarin de kunstenaar zijn interesse in vluchtigheid en tijdelijkheid in verband brengt met de actualiteit.

1
1

bijenwas

In zijn bekroonde serie uit 2015 zijn werken te zien met een dikke laag encaustiek (harde bijenwas). Onder die laag schemeren personen, objecten en landschappen door. Lahuis speelt met representatie en betekenis door het oorspronkelijke beeld te verhullen.

brexit

Onlangs heeft Lahuis een serie werken gemaakt waarin recente spanningen binnen de Europese Unie centraal staan. Lahuis plaatst de Brexit in het verlengde van de oorspronkelijke geografische verwijdering van Groot-Brittannië van het Europese vasteland. In deze werken krijgen erosie en vergankelijkheid een politieke lading. Dit gedeelte van de tentoonstelling wordt voortgezet in Keramiekmuseum Princessehof, waar Lahuis gelijktijdig te zien is met een aantal kleiwerken.

princessehof

Gelijktijdig presenteert Keramiekmuseum Princessehof de tentoonstelling Lennart Lahuis: Land Slides. Daarin zijn de monumentale natte kleitabletten uit de Brexit-serie van Lennart Lahuis te zien. De werken zijn gemaakt van dezelfde kleisoort die op de bodem van Het Kanaal gevonden wordt. In de metersgrote werken is een artikel gedrukt uit het wetenschappelijke tijdschrift Nature over het ontstaan van Het Kanaal. Door een constante waterstroom wordt de tekst op de tabletten langzaam aangetast. In het werk krijgen tijdelijkheid en erosie een politieke lading.

lennart lahuis

Lennart Lahuis studeerde af aan Artez Zwolle in 2011. Van 2011 tot 2013 werkte hij aan De Ateliers in Amsterdam en recentelijk deed hij residenties bij het BANFF Centre in Canada, EKWC in Oisterwijk en bij de Glasgow Sculpture Studios. Hij heeft geëxposeerd bij Shanaynay in Parijs, Galerie Dürst Britt & Mayhew in Den Haag, Sydney Project Space in Sydney en Kunstraum Düsseldorf in Düsseldorf. In 2015 won Lahuis zowel Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst als de Piket Kunstprijs. Het werk van Lahuis is onderdeel van collecties van het Fries Museum, Akzo Nobel Art Foundation, de AMC kunstcollectie en de ING collectie. De kunstenaar wordt vertegenwoordigd door galerie Dürst Britt & Mayhew in Den Haag.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas, de BankGiro Loterij en Aegon.

De tentoonstelling Lennart Lahuis: Constant Escapement wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Niemeijer Fonds.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid