nieuws

fries museum
nieuws

alma-tadematentoonstelling van fries museum genomineerd voor youniversal award

De tentoonstelling Alma-Tadema, klassieke verleiding van het Fries Museum staat in de finale van de prestigieuze Global Fine Art Awards (GFAA). Op 8 maart wordt in New York bekendgemaakt of de tentoonstelling winnaar is in de categorie ‘Best Impressionist and Modern (1838-WWII) - Solo Artist’. Daarnaast maakt de tentoonstelling kans op een Youniversal Award, de publieksprijs van de GFAA. Via globalfineartawards.org kan publiek nog tot en met 28 januari elke dag stemmen op de favoriete tentoonstelling van 2017.

 Met 158.000 bezoekers en een gemiddeld rapportcijfer van een 8,6 werd Alma-Tadema, klassieke verleiding in het Fries Museum buitengewoon goed ontvangen. Fans van de tentoonstelling kunnen hun waardering nu kenbaar maken door de Alma-Tadematentoonstelling naar de top te stemmen. De Global Fine Art Awards worden ook wel gezien als ‘de Oscars van museumland’.

trots op internationale erkenning

Directeur Kris Callens is verheugd over de finaleplaats: ‘Wij zijn trots dat onze opmaat naar Leeuwarden-Fryslân 2018 niet alleen in bezoekersaantal een succes was maar ook internationaal omwille van zijn kwaliteit wordt erkend. We zijn erg benieuwd hoe onze bijzondere combinatie van schilderijen en filmfragmenten op 8 maart zal scoren. Daar zijn we natuurlijk live bij.’

global fine art awards

De GFAA beloont jaarlijks de beste kunst- en designtentoonstellingen wereldwijd. Onder de genomineerden zijn musea, galerieën, kunstbeurzen, biënnales en openbare installaties die uitblinken in kwaliteit en innovatie wat betreft tentoonstellingsontwerp, historische context, educatieve waarde en maatschappelijke aantrekkelijkheid. Welke musea uiteindelijk in de prijzen vallen, wordt bepaald door een vakjury bestaande uit vooraanstaande kunstexperts. Dit jaar waren er 85 musea genomineerd in 13 categorieën. Vandaag zijn de 33 finalisten bekendgemaakt. Andere finalisten voor deze 4e editie van de GFAA zijn onder andere de Royal Academy of Arts en The Metropolitan Museum of Art. Het Fries Museum is metAlma-Tadema, klassieke verleiding een van de drie finalisten in de categorie ‘Best Impressionist and Modern (1838-WWII) - Solo Artist’. De tentoonstelling neemt het op tegen De ontdekking van Mondriaan van het Gemeentemuseum Den Haag en Medardo Rosso: Experiments in Light and Form van de Pulitzer Arts Foundation.

publiekslieveling

Tijdens het Global Fine Art Awards gala in New York worden twee publieksprijzen uitgereikt: de Youniversal Award en de YOU-2 Award. Deze prijzen worden toegekend aan de meest populaire genomineerden onder het publiek. Nog tot en met 28 januari kan er elke dag opnieuw gestemd worden via de website van de GFAA. Stemmen is eenvoudig door de gewenste tentoonstelling aan te vinken en onderaan op ‘Vote’ te klikken. Alma-Tadema, klassieke verleiding is nummer 17 in de lijst.
De tentoonstellingen met de meeste stemmen komen ook in aanmerking voor een YOU-2 Award. Stemmen voor deze prijs verloopt via Twitter en is mogelijk vanaf februari.

alma-tadema

De tentoonstelling is ontwikkeld door het Fries Museum en is de grootste tentoonstelling ooit gewijd aan het oeuvre van de 19de-eeuwse schilder Sir Lawrence Alma-Tadema (1836-1912). Meer dan 80 schilderijen kwamen van over de hele wereld naar het Fries Museum, de eerste venue van de tour. Samen met persoonlijke voorwerpen en filmfragmenten vertelden ze over zijn weg naar roem en hoe Alma-Tadema ons beeld van de klassieke oudheid blijvend heeft bepaald. De tentoonstelling liep van 1 oktober 2016 tot en met 7 februari 2017. Na Leeuwarden was de tentoonstelling te zien in Galerie Belvedere in Wenen van 23 februari tot en met 18 juni 2017. Daarna reisde de tentoonstelling door naar het Leighton House Museum in Londen, waar Sir Lawrence Alma-Tadema zijn grootste internationale succes beleefde. De tentoonstelling liep daar van 7 juli tot en met 29 oktober 2017. De drie edities zijn gezamenlijk genomineerd voor GFAA 2017.

global fine art awards

De GFAA beloont jaarlijks de beste kunst- en designtentoonstellingen wereldwijd. Onder de genomineerden zijn musea, galerieën, kunstbeurzen, biënnales en openbare installaties die uitblinken in kwaliteit en innovatie wat betreft tentoonstellingsontwerp, historische context, educatieve waarde en maatschappelijke aantrekkelijkheid. Welke musea uiteindelijk in de prijzen vallen, wordt bepaald door een vakjury bestaande uit vooraanstaande kunstexperts. De winnaars van de Youniversal Award en de YOU-2 Award worden bepaald aan de hand van publieksstemmen.
Onder de 33 finalisten zijn onder andere de Royal Academy of Arts en The Metropolitan Museum of Art. Het Fries Museum is met Alma-Tadema, klassieke verleiding een van de drie finalisten in de categorie ‘Best Impressionist and Modern (1838-WWII) - Solo Artist’. De tentoonstelling neemt het op tegen De ontdekking van Mondriaan van het Gemeentemuseum Den Haag en Medardo Rosso: Experiments in Light and Form van de Pulitzer Arts Foundation.

Alma-Tadema, klassieke verleiding was onderdeel van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Voor deze tentoonstelling en het begeleidende filmprogramma werkte het Fries Museum samen met EYE en Slieker Film.

Het Fries Museum won voor deze vernieuwende tentoonstelling over Alma-Tadema de Turing Toekenning I 2015. De Turing Foundation kent deze prijs ter waarde van 500.000 euro eens in de twee jaar toe voor het beste tentoonstellingsplan van een Nederlands museum.

De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door genereuze bijdragen van de Provincie Fryslân, BankGiro Loterij, Mondriaan Fonds, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Woudsend Anno 1816, de Rijksoverheid (de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister van Financiën een indemniteitsgarantie toegekend), Isaacson-Draper Foundation, Nelleke Nix Studio Gallery Press Inc., Vrienden van het Fries Museum, Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting, Gifted Art, Het Nieuwe Stads Weeshuis en Stichting Fonds voor de Geld- en Effectenhandel.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en de BankGiro Loterij.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid