nieuws

fries museum
nieuws

vip-bezoek vikingleerlingen

200.000ste bezoeker

29 juni 2020

Met nog een maand te gaan ontving het Fries Museum vandaag de 200.000ste bezoeker voor de populaire tentoonstelling Escher op reis. Susan Silvius uit Oudkerk en Tinie Silvius uit Leeuwarden werden bij aankomst in het museum verrast. Zij kregen de originele prent Nieuwjaarswens (1947) van Maurits Cornelis Escher uit handen van museumdirecteur Kris Callens en directeur van de M.C. Escher Stichting Mark Veldhuysen. Escher op reis is nog tot en met 28 oktober te zien. In verband met de grote belangstelling raadt het museum aan vooraf kaarten online te reserveren.

Susan en Tinie Silvius bezochten het Fries Museum al vaker, maar hadden de Eschertentoonstelling nog niet gezien. Het werk Dag en Nacht (1938) trok hun aandacht. ‘Bijzonder hoe je er steeds nieuwe dingen in blijft ontdekken. Je weet haast niet waar je moet kijken! We zijn ook heel benieuwd naar zijn eerdere werk, dat kennen we nog niet.’

1
1

groot succes

Op 28 april opende Escher op reis in het Fries Museum. Met de overweldigende bezoekersaantallen en internationale media-aandacht is de tentoonstelling een ongekend succes. Bezoekers waarderen de tentoonstelling vooralsnog met gemiddeld een 8,4. Ook (inter)nationale media zijn bijzonder positief. NRC gaf de ‘prachtige expositie’ vijf sterren en noemde de tentoonstelling ‘adembenemend’ en ‘verbluffend mooi uitgelicht’. In de Leeuwarder Courant werd de ‘uitzonderlijke belichting’ eveneens bejubeld. BBC kroondeEscher op reis tot ‘het artistieke hoogtepunt van Culturele Hoofdstad’ en New Scientist sprak van een ‘fraaie, verhelderende en veelomvattende tentoonstelling die absoluut een bezoek waard is’.

tentoonstelling

Het Fries Museum haalt M.C. Escher terug naar zijn geboortestad Leeuwarden. In Escher op reis volg je zijn ontwikkeling van grafisch talent tot wereldberoemd kunstenaar. Met meer dan tachtig originele prenten, circa twintig tekeningen en diverse foto’s en voorwerpen treed je in de voetsporen van de reislustige graficus. De reis begint in het grauwe platte Nederland en voert je mee naar de zon en de bergen van de Méditerranée. Eschers reislust blijkt bepalend voor zijn artistieke ontwikkeling. De schetsen die hij in Italië en Spanje maakte, zijn de inspiratie voor de topstukken waarin hij jaren later de werkelijkheid naar zijn hand zette. De tentoonstelling eindigt met deze iconische werken die Escher zo bekend en geliefd maken.

in de voetsporen van escher

Het innovatieve tentoonstellingsontwerp van XPEX Amsterdam versterkt de beleving van Eschers leven en werk. Zo kunnen bezoekers in de populaire Escherstudio, nagebouwd naar voorbeeld van zijn werkplaats in Rome door art-director Leo Zandvliet, een digitale houtsnede maken. Ook kunnen bezoekers daar een selfie maken met de bol waarin de studio gereflecteerd wordt; een knipoog naar het topstuk Hand met spiegelende bol (1935).
Om echt in de huid van Escher te kruipen biedt het museum een audiotour aan. Jarenlang deed de kunstenaar via brieven en dagboeken verslag van zijn avonturen onderweg. In de audiotour komt de meester zelf aan het woord, vertolkt door topacteur Pierre Bokma en in het Engels door regisseur Peter Greenaway. De audiotour is voor €1,50 te huur bij de kassa.

De tentoonstelling ‘Escher op reis’ wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor ING, het Blockbusterfonds, het Mondriaan Fonds, de Gemeente Leeuwarden, St. Anthony Gasthuis, De Haan Advocaten & Notarissen, Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018, Aegon, Provinsje Fryslân en de BankGiro Loterij.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas, de BankGiro Loterij en Aegon.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid