nieuws

fries museum
nieuws

vip-bezoek vikingleerlingen

mens en landschap vastgelegd

30 juni 2020

Van 1 juli tot en met 8 oktober 2017 presenteert het Fries Museum in Leeuwarden de tentoonstelling Dolph Kessler: topografische observaties. Kessler (Amsterdam, 1950) reist de hele wereld over en fotografeert in een traditie die ‘New Topographics’ heet. Hij is gefascineerd door landschappen waarin de invloed van de mens duidelijk zichtbaar is. Van een moderne Duitse havenstad aan de Noordzeekust tot een verlaten recreatieplek aan het IJsselmeer. Steeds is hij op zoek naar de unieke alledaagsheid van deze plaatsen. Daarnaast trekt ongerepte natuur zijn aandacht, zoals een besneeuwde heuvelrand of de dynamiek van een waterval.

Kessler reist voor zijn foto’s de hele wereld rond, maar haalt ook inspiratie uit zijn eigen leefomgeving. In een fotoserie over Friesland neemt hij de positie in van een buitenstaander met een objectieve houding. Zonder te oordelen over wat hij ziet, legt hij de waterrijke randen, het platteland en de steden van Friesland vast. Zelf noemt Dolph Kessler de fotoserie een visueel dagboek van een roadtrip door Friesland.

noordzee
Van 2008 tot 2012 fotografeerde Kessler nauwgezet alle kusten rond de Noordzee. In deze serie is te zien hoe divers dat landschap is. De Nederlandse kust wordt gekenmerkt door zandstranden, in Duitsland zien we vooral haven en industrie, terwijl in Denemarken de vissersboten het beeld bepalen. Kessler observeert het gebied met oog voor structuur, ritme en kleuren. Bovenal laat hij zien hoe de mens het landschap naar zijn hand zet en hoe dat landschap op zijn beurt bepalend is voor het leven van de mensen die er wonen.

ongerepte natuur
In de derde groep foto’s ontbreekt ieder spoor van mensen. Hierin documenteert Kessler de natuur zelf, met een scherp oog voor de structuren die hij aantreft. Bovendien kun je aan de foto’s nauwelijks zien waar ze gemaakt zijn. Door te focussen op het detail is de essentie van het geheel beter te begrijpen. Aan deze foto’s van water, sneeuw of een dicht bebladerd woud kun je nauwelijks zien waar ze gemaakt zijn. Het zijn ogenschijnlijk willekeurige uitsneden van de natuur in IJsland of Polynesië.

Dolph Kessler maakt ook fotoboeken. Zijn nieuwste boek Friesland, het kleinste land op aarde wordt tijdens de feestelijke opening op 30 juni overhandigd aan Sietske Poepjes, gedeputeerde voor de Provincie Fryslân.

dolph kessler
Dolph Kessler studeerde stedenbouwkunde aan de Technische Universiteit Delften was planoloog en wethouder van Leeuwarden. Vanaf 2003 volgde hij de Fotoacademie Amsterdam, waar hij in 2006 afstudeerde met zijn fotoserie Art Fairs. De afgelopen jaren reisde Kessler de wereld af op zoek naar bijzondere landschappen en eigenzinnige plekken.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid