nieuws

fries museum
nieuws

avondopenstelling

Vanwege de overweldigende belangstelling gaat het museum woensdag 1 tot en met zondag 5 februari extra open. Bezoekers kunnen speciale online tickets kopen die toegang geven tot een avondopenstelling van 17.00 tot 19.00. Alma-Tadema, klassieke verleiding is te zien tot en met 7 februari 2017 en wordt niet verlengd. Het Fries Museum stuurt zijn tentoonstelling hierna naar Belvedère in Wenen en vervolgens naar Leighton House Museum in Londen. In verband met de drukte wordt bezoekers aangeraden om hun bezoek goed voor te bereiden. 

succes
Al meer dan 125.000 mensen bezochten sinds 1 oktober Alma-Tadema, klassieke verleiding. Nog niet eerder ontving het museum zoveel bezoekers in zo’n korte tijd. Uit publieksonderzoek blijkt dat bezoekers de tentoonstelling gemiddeld met een 8.6 beoordelen - de hoogste score voor een tentoonstelling van het museum tot nu toe. 94% van de museumbezoekers kwam speciaal voor de Alma-Tadematentoonstelling. Bezoekers komen uit heel Nederland: 80% van de Nederlandse bezoekers komt van buiten Friesland. Horeca en winkeliers haken aan met speciale arrangementen en merken een toegenomen stroom van toeristen en dagjesmensen. 

Niet alleen bezoekers zijn enthousiast over de tentoonstelling. Ook de recensies in (inter)nationale media zijn zeer positief. Een greep uit de recensies:
Epic - The Guardian                              
Magnifiek - de Volkskrant
Magistrale - La Stampa
Dazzling - The Huffington Post

tentoonstelling 
Sir Lawrence Alma-Tadema is van een van de meest succesvolle schilders van de 19de eeuw. Tijdens zijn leven wordt hij wereldberoemd met zijn werk. Alma-Tadema neemt de kijker mee naar alledaagse scenes uit de klassieke oudheid en brengt deze tijd, als eerste, echt tot leven. Zijn beelden zijn zo herkenbaar en overtuigend, dat regisseurs al meer dan een eeuw zijn werken gebruiken als blauwdruk voor historische spektakelfilms. Het Fries Museum haalde voor Alma-Tadema, klassieke verleiding meer dan 80 topschilderijen uit heel de wereld naar Leeuwarden. Deze werken vertellen samen met persoonlijke voorwerpen en filmfragmenten over zijn weg naar roem en hoe hij ons beeld van de oudheid blijvend heeft bepaald. Alma-Tadema, klassieke verleiding is de grootste tentoonstelling gewijd aan zijn oeuvre in de afgelopen honderd jaar.  

leeuwarden - wenen – londen
Alma-Tadema, klassieke verleiding gaat na Leeuwarden op reis door Europa. Van 23 februari tot en met 18 juni 2017 is de expositie te zien in Belvedere in Wenen. Van 7 juli tot en met 29 oktober 2017 staat Alma-Tadema: At Home in Antiquity in Leighton House Museum. 

Alma-Tadema, klassieke verleiding is onderdeel van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Voor deze tentoonstelling en het begeleidende filmprogramma werkt het Fries Museum samen met EYE en Slieker Film.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door genereuze bijdragen van de Turing Foundation, Provincie Fryslân, BankGiro Loterij, Mondriaan Fonds, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Woudsend Anno 1816, de Rijksoverheid (de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister van Financiën een indemniteitsgarantie toegekend),Isaacson-Draper Foundation, Nelleke Nix Studio Gallery Press Inc., Vrienden van het Fries Museum, Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting, Gifted Art, Het Nieuwe Stads Weeshuis en Stichting Fonds voor de Geld- en Effectenhandel.


Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en de BankGiro Loterij.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid