nieuws

fries museum
nieuws

dronryp bezoekt tentoonstelling

30 juni 2020

Zondag 6 november was er een feestelijke middag voor de dorpsgenoten van Alma-Tadema. De inwoners van Dronryp werden ontvangen in het Fries Museum door burgemeester Ferd Crone en directeur Kris Callens. De middag was een succesvolle aftrap voor het Fries Museum en Dorpsbelangen Dronryp om Rypsters uit te nodigen de tentoonstelling te bezoeken. 

De wereldberoemde schilder Alma-Tadema werd in 1836 geboren in Dronryp. In Dronryp is er nog voldoende terug te zien van de beroemde dorpsbewoner: zijn geboortehuis, een levensgroot standbeeld van de schilder en een kunstroute die door het dorp loopt. 

alma-tadema, klassieke verleiding
Verleidelijke Romeinse vrouwen gesluierd in fijne gewaden tegen dromerige vergezichten, mijmerende geliefden op marmeren bankjes, maar ook een farao met zijn stervende zoon in zijn armen. Sir Lawrence Alma-Tadema (1836-1912) neemt ons mee naar scenes uit de klassieke oudheid en brengt deze tijd, als eerste, echt tot leven. Hij verbeeldt de oudheid zo mooi en overtuigend, dat regisseurs zijn schilderijen gebruiken als blauwdruk voor spektakelfilms als Gladiator. 

Epic - the Guardian
**** - NRC Handelsblad
Magnifiek - de Volkskrant
Magnifique - L’express
Magistrale - La Stampa

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid