nieuws

fries museum
nieuws

gebreide zoon en prothese

half miljoen voor alma-tadema tentoonstelling

Het Fries Museum heeft de Turing Toekenning 2015 gewonnen. Het museum krijgt de prijs van de Turing Foundation, 500.000 euro, voor een tentoonstelling over de schilder Lawrence Alma-Tadema in 2016. De Turing Toekenning is een tweejaarlijkse prijs voor het beste tentoonstellingsplan van een Nederlands museum. Eerdere winnaars van de prijs waren het Stedelijk Museum, Gemeentemuseum Den Haag en Museum Boijmans Van Beuningen.

De Turing Toekenning wordt ter beschikking gesteld door de Turing Foundation, een goed doel van een van de oprichters van navigatiebedrijf TomTom. Met de deze prijs wil de stichting musea helpen hun ambitieniveau te verhogen en in een vroeg stadium de beslissende bijdrage geven aan een uitzonderlijke expositie op het gebied van oude, moderne of hedendaagse beeldende kunst. Naast het Fries Museum viel ook Het Stedelijk Museum Alkmaar in de prijzen, het won € 150.000 voor de tentoonstelling ‘Vleiend Penseel. Caesar van Everdingen (1616-1678)’.

juryrapport 

Het Fries Museum opent op 1 oktober 2016 een grote tentoonstelling over Sir Lawrence Alma-Tadema (1836-1912). De jury zegt het volgende: ‘In de aanloop naar het jaar dat Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa zal zijn, werkt het Fries Museum aan een ambitieuze, vrolijk-makende miljoenenproductie, goed en professioneel uitgewerkt en onderbouwd, over Lourens - Sir Lawrence - Alma-Tadema. Deze van oorsprong Friese schilder heeft in het Victoriaanse Engeland ongekende furore gemaakt. De tentoonstelling past prachtig bij het beleid, de missie en de collectie van het Fries Museum, dat zelf een grootse Alma-Tadema nalatenschap bezit. Er komen bijzondere internationale bruiklenen en er is samenwerking met, en overname door gerenommeerde Europese musea, voor de veelbelovende catalogus zijn verschillende specialisten uitgenodigd; Lof ook voor het weloverwogen marketing- en educatieplan, de heldere verhaallijn van het inrichtingsplan, en de uitgebreide randprogrammering waarbij intensief met andere instellingen wordt samengewerkt. Een aansprekende tentoonstelling, die voor een breed publiek aantrekkelijk zal zijn’.

Eerder maakte het museum bekend een topstuk van Alma-Tadema aangekocht te hebben, dat te zien zal zijn in de grote tentoonstelling in 2016. 

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid