onderwijs programma

onderwijs programma

onderwijsprogramma
Leerlingen worden uitgedaagd na te denken over de tijd van de Friese Vrijheid. Hoe was die vrijheid eigenlijk? De wereld was keihard, door strijd en ziektes, maar ook de tijd van het bouwen van kloosters, kerken, steden, dijken, terpen en de opkomst van handel en ambacht. De vele verhalen, geschriften en bijzondere archeologische vondsten brengen de geschiedenis tot leven en bieden een nieuwe blik op hun omgeving.

Vooraf luisteren leerlingen in de klas naar een spannend verhaal/avontuur over Eppo en zijn tweelingbroer Sicco, beide jongens leefden in de 14de eeuw. Zij nemen de leerlingen mee in hun tijd en hun omgeving in de periode van Steden en Staten.

Na afloop krijgt elke leerling een mooi aandenken en een terugkomkaartje mee.

atelier
Ter aanvulling op het museumbezoek is een beeldende activiteit in ons atelier een aanrader. We hebben twee heel verschillende opties.

optie 1: maak je eigen middeleeuwse initiaal:
leerlingen krijgen een korte introductie in het maken van manuscripten in de middeleeuwen. Zoals het maken van het perkament, de pigmenten die werden gebruikt om verf en inkt te maken en de opbouw van een pagina uit een middeleeuws manuscript, zoals bijvoorbeeld een gebede- of getijdeboek. Daarna gaan leerlingen zelf aan de slag met het ontwerpen van een gedecoreerde initiaal.

optie 2: maak je eigen middeleeuwse vaandel met vaandeldieren
Mythen, sagen, legenden, sprookjes en verhalen staan in de middeleeuwen vol met fabeldieren. Het zijn zelfverzonnen mythische monsters, vaak met eigenschappen van verschillende dieren en mensen. Tijdens deze creatieve workshop bedenken leerlingen zelf hun eigen fabeldier en verwerken dit in een vaandel van vilt op stof.

Doelgroep VO onderbouw
Werkvormen kijken, onderzoeken, vertellen, mening vormen
Leergebieden Mens en maatschappij (geschiedenis, maatschappijleer)
Kunst en cultuur (CKV)
Lengte 60-75 minuten
Kosten per leerling € 5,-, in combinatie met een atelierprogramma: € 10,-
Periode 1 oktober 2022 tot 7 mei 2023

 

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid