à la campagne

onderwijsprogramma
primair onderwijs
à la campagne

à la campagne

primair onderwijs

Overal en altijd is in het Fries Museum kunst te zien. Oud en modern, groot en klein, veelkleurig of bescheiden, door kunstenaars gemaakt om je een bijzondere blik op de wereld te geven. In het kader van Arcadia hangt het museum nu vol met schilderijen en tekeningen van landschappen, in de tentoonstelling À la campagne. Die werden meer dan honderd jaar geleden gemaakt door kunstenaars uit Nederland, België en Frankrijk. In de landschapskunstwerken van À la campagne is heel veel natuur te zien, daarin gaan de kinderen als ware boswachters op pad! Intensief beleven door te kijken, vertellen, bewegen, tekenen, onderzoeken, samenwerken en vrij associëren geeft de kinderen een schat aan nieuwe begrippen en een weidse blik op de wereld om hen heen.

De kunstenaar Anton Mauve stuurt de kinderen een week voor het museumbezoek een brief, waarin hij ze uitnodigt om op bezoek te komen en net als hij te genieten van alle natuur op de schilderijen, maar natuurlijk ook in de wereld om hen heen.

Na afloop krijgt elke groep een verrassing mee waarmee ze de natuur in de omgeving van school mooier kunnen maken. En de kinderen worden uitgenodigd om een kaart terug te schrijven naar Anton Mauve en hem te vertellen wat ze van de schilderijen vonden.

Tip: combineer het bezoek aan À la campagne met een wandeling door Bosk, het wandelende bos dat in de lente en zomer van 2022 Leeuwarden een stukje groener maakt. Dit kan u op eigen gelegenheid op een voor u passend moment plannen. Op deze bijzondere plek kunnen ze verder op onderzoek en nadenken over wat een bos een bos maakt. En: hoe zouden de bomen het vinden dat ze een wandeling maken door de stad? Zouden ze heimwee hebben naar de plek waar ze zijn opgegroeid? En wie reizen er met hen mee? Vogels, muizen, bijen, mieren?

Het bezoek aan À la campagne en Bosk opent hopelijk een woud van verwondering waarin de kinderen eindeloos ontdekkingen blijven doen en zelf tot verbeelding komen.

Doelgroep PO groep 3 t/m 8
Werkvormen kijken, onderzoeken, tekenen, samenwerken, vertellen
Leergebieden Kunstzinnige oriëntatie en oriëntatie op jezelf en de wereld
Kerndoelen 12, 54, 55, 56
Lengte 75 minuten. In combinatie met een programma in ons atelier verdubbelt de tijd
Kosten per leerling € 5,-. In combinatie met een programma in ons atelier: € 10,-
© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid