dekken en dienen

door marlies stoter
dekken en dienen

dekken en dienen

 

In 1931 bestaat de Leeuwarder Industrie- en Huishoudschool voor meisjes 25 jaar. Reden voor een heus feestje, want bij de start zijn veel burgers nog verontrust over deze specifieke vorm van beroepsonderwijs. Het bestuur organiseert een dineetje, waar de leraressen en hun directrice hartelijk geprezen worden voor hun goede werk. Het koken, het dekken van de tafel en opdienen wordt allemaal door de leerlingen gedaan.
De school is dan net verbouwd en uitgebreid en op 4 en 5 juli van dat jaar mogen belangstellenden het resultaat bewonderen. Tegelijkertijd is er voorlichting over de vele opleidingen. Waarschijnlijk is toen deze promotiefoto gemaakt van de ernstig roerende meisjes in het wit, gadegeslagen door een lerares of misschien wel door de directrice zelf.

Leerlingen van de huishoudschool aan de Speelmanstraat te Leeuwarden, J. Dwinger
Leerlingen van de huishoudschool aan de Speelmanstraat te Leeuwarden, J. Dwinger

Als je het lesaanbod vergelijkt met nu, dan werd er op deze school aan de Speelmanstraat zowel lager als middelbaar en hoger beroepsonderwijs gegeven. Direct na de lagere school kon je er terecht voor de primaire opleiding. Daarna of met twee jaar ULO doorstromen naar de richting naaister, coupeuse of hulp in de huishouding. En meisjes met een hogere vooropleiding konden zelfs lerares Naaldvakken worden, huishoudkundige of kinderverzorgster. Beroepen, die opleidden tot economische zelfstandigheid en een eigen leven; noodzakelijk, als de prins op het witte paard echt niet kwam. Ook als er wel goede huwelijksvooruitzichten waren, bood de Huishoudschool cursussen aan over onderwerpen als ‘Koken’, ‘Waschbehandeling’, ‘Dekken en Dienen’ en ‘Verstellen’. Populair was de Trouwcursus, waar in snelkookpantempo basisvaardigheden bijgebracht werden.
Jammer, dat jeugdboekheldin Joop ter Heul hier niet van op de hoogte was. Als piepjonge echtgenote van Leo-met-de-zeilboot kon ze nog geen ei bakken. Elke dag werd ze gered door haar twee dienstmeisjes, die wél van wanten wisten.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid