verhalen

1940 - 1945
verhalen

fries verzetsmuseum

ontmoet de bewoners van friesland in de jaren 1940-1945

ontmoet bewoners van friesland

Hier ontmoet u de bewoners van Friesland in de jaren 1940-1945. Friezen en niet-Friezen vertellen hoe zij de oorlog op het platteland in Friesland beleefden. Verzet en vervolging, maar geen hongerwinter. Wel vluchtelingen en mensen die van heinde en verre melk en voedsel kwamen halen. Het Fries Verzetsmuseum is onderdeel van het Fries Museum.

persoonlijk

Het Fries Verzetsmuseum vertelt verhalen. Verhalen die raken, confronteren en aan het denken zetten. Over mensen die moeilijke keuzes moesten maken in een bijzondere tijd. In de tentoonstelling ervaart u hoe de Tweede Wereldoorlog in Friesland werd en wordt beleefd. Ooggetuigen en voorwerpen met een persoonlijk verhaal brengen de oorlog heel dichtbij. 

Centraal staan onderwerpen als de luchtoorlog boven Friesland, het verzet tegen de bezetter en het onderduiken. Er is speciale aandacht voor de spectaculaire Overval van het Friese verzet op het Huis van Bewaring in Leeuwarden. 

100.000 objecten

Het museum beheert een collectie van ruim 100.000 objecten. De verzameling heeft een grote regionale betekenis. Legerschoenen, pistolen, een stukje zeep, een reep chocola. Documenten, foto’s en indringende  filmfragmenten. Samen met vele andere objecten vormen zij de basis voor afwisselende presentaties die de verhalen uit en over de oorlog in Friesland vertellen.

Meer informatie vind je op www.friesverzetsmuseum.nl

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid