planeet escher

alles kan
planeet escher

planeet escher

alles kan op planeet escher

In 2018 stond Leeuwarden in het teken van Escher. De werken van de in Leeuwarden geboren graficus zijn wereldberoemd, tijd om ook in zijn geboortestad aan de slag te gaan met zijn gedachtegoed. Naast de grote tentoonstelling Escher op reis en Phantom Limb: art beyond Escher werden er allerlei projecten gestart met Escher als inspiratiebron. Escher had een unieke manier van kijken. Je kon op allerlei manieren meedoen. Veel projecten zijn op social media terug te vinden onder de hashtags #planeetescher #alleskan. 

trailer

bewegen in onbegrensde werelden van leon keer

Leon Keer maakt in zijn straattekeningen vaak gebruik van illusie. Zijn platte tekeningen lijken vanaf een bepaald punt een 3D wereld te worden waar je zo in kan stappen. Als zijnde onderdeel van Planeet Escher heeft de kunstenaar in Leeuwarden een vijftal werken gemaakt, welke te bewonderen zijn op de route vanaf het station naar het Fries Museum. Leon heeft zich in het maakproces laten inspireren door de werken van M.C. Escher. Professioneel freerunner Zardy de Haan is samen met vrienden de onbegrenste werelden van Leon ingestapt om zich daarin te bewegen zoals alleen zij dat kunnen. 

streetart

escher in het graan

Tussen juni en augustus 2018 beleefde je het Bildt als nooit tevoren. 7 kunstenaar brachten een ode aan Escher met grootschalige tekeningen in Bildtse graanakkers. Vanaf de Oudebildtdijk waren de meeste kunstwerken te bewonderen, maar enkele waren alleen te zien vanuit het reuzenrad!

escher in het graan

grootste gehaakte deken van de wereld (#ggdw)

De grootste-gehaakte-dekencommunity liet zien wat de kracht van samen is. Mensen van over de hele wereld leverden een kleine bijdrage, met lapjes van 10 x 10 cm, en maakten daarmee samen de grootste gehaakte deken van de wereld. En ze haddeneen nobele missie: zoveel mogelijk mensen de waarde van een groot sociaal netwerk laten (her)ontdekken.

Ze lieten zich graag inspireren door Escher: van ingewikkelde technieken tot prachtige patronen. Daarbij stegen ze boven zichzelf uit: "Escher dekens ontwerpen en haken, samen met een groep enthousiaste vrouwen, is een geweldige ervaring. Ik heb ontdekt dat ik meer kan dan ik had gedacht. Escher heeft er een bewonderaar bij." 
Voorbeeldpatronen zijn beschikbaar! makkelijk - gemiddeld - moeilijk

kwadrantgroep - escherising palet

Ouderen gingen samen met student Cultureel Maatschappelijke Vorming Wouter Roest van de NHL aan de slag om de wereld een beetje mooier te maken. Wouter bezocht verschillende Kwadrantgroephuizen en deed een beroep op de creativiteit van de bewoners. De creaties werden na afloop gedrukt op placemats of koffiebekers. 

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid