mju

najaarsserie
middeleeuwen
mju

hoe zag het dagelijks leven in de middeleeuwen eruit?

museum jeugd universiteit najaarssessie

Stel je voor dat je zou kunnen tijdreizen naar de middeleeuwen. Hoe zou jouw dagelijks leven er dan uitzien? Ontdek het in het najaar met de MuseumJeugdUniversiteit. In deze serie colleges beantwoorden wetenschappers, onderzoekers en experts al je vragen over het leven in de middeleeuwen. Samen onderzoeken we hoe het leven van jouw leeftijdsgenoten in Friesland er in die tijd uitzag. Hoe beschermde je jezelf tegen gevaar en pesterijen? Welke invloed had de kerk op het dagelijks leven? Hoe zag de stad Leeuwarden er toen eigenlijk uit? En hoe kon je in de middeleeuwen alle sloten tegelijk openkrijgen?

Het Fries Museum organiseert de MJU samen met Tresoar en dbieb.

data: reeks van vier colleges, op zondag 25 september, 30 oktober, 13 november en 11 december
tijd: 11.30 uur
leeftijd: 8 t/m 12 jaar
locatie: verschilt per college, zie onder
prijs: €20 voor de hele reeks
aanmelden en betalen: via ticketteam (25 september)


colleges

leeuwarden in de middeleeuwen

Hoe zag de stad Leeuwarden er eigenlijk uit in de middeleeuwen en welke overblijfselen uit de zijn hiervan nog te zien? Maak in dit eerste college in de vorm van een stadswandeling een heuze tijdreis en ontdek het zelf! Henk Leutscher en Christina Völker van A Guide to Leeuwarden nemen je in deze stadswandeling mee naar het Leeuwarden van toen en nu. Als onderzoekers gaan jullie samen op zoek naar de middeleeuwen in de stad.

Henk Leutscher is eigenaar en stadsgids van A Guide to Leeuwarden. Met zijn stadswandelingen laat hij elke dag kinderen en volwassen verborgen verhalen van Leeuwarden ontdekken.
datum: 25 september, 11.30 uur
locatie: stad Leeuwarden, startpunt voor het Fries Museum

jij in de middeleeuwen

Hoe zou jouw leven eruit hebben gezien als je in de middeleeuwen leefde?
In dit college geeft onderzoeker Han Nijdam je een kijkje in het alledaags leven van je leeftijdsgenoten, maar dan ruim 1000 jaar geleden! In de middeleeuwen zat je waarschijnlijk niet op de bank met je tablet, en zag je dag er misschien wel een heel stuk spannender uit. Al op jonge leeftijd werd je getraind om jezelf te beschermen tegen de vijand. Boogschieten, zwaardvechten en paardrijden waren een must om te leren. Om jezelf te verdedigen tegen de vijand, maar ook om de eer van jou en je familie te beschermen.

Han Nijdam studeerde Middeleeuwse Geschiedenis, Antropologie en Oudgermaans en is in 2008 aan de Universiteit Leiden cum laude gepromoveerd op het proefschrift Lichaam, eer en recht in middeleeuws Friesland. Een studie naar de Oudfriese boeteregisters. Hij werkt momenteel als onderzoeker Oudfries en Oudfries recht bij de Fryske Akademy.
datum: 30 oktober, 11.30 uur
locatie: Fries Museum

toveren in de middeleeuwen

Hoe kun je verstaan wat de vogels zingen? En hoe kun je alle sloten openkrijgen? Met een beetje magie natuurlijk! In de middeleeuwen twijfelde niemand of toveren wel echt kon. Heel veel mensen deden het. Toen was de belangrijke vraag: Is toveren goed of slecht? In dit college door Frederiekje de Jongh ontdek je met hoe de middeleeuwers dachten over magie. En –niet verder vertellen- je leert zelf een talisman maken!

Frederiekje de Jongh studeerde mediëvistiek (middeleeuwenstudies) in Utrecht en werkt nu bij de Groninger Archieven.
datum: 13 november, 11.30 uur
locatie: dbieb

kloosters in middeleeuws friesland

In de middeleeuwen waren in Friesland veel kloosters, wel een stuk of vijftig! Elke stad had er een paar, maar ook op het platteland kon je ze vinden. In deze kloosters woonden tientallen monniken en nonnen. Zij kwamen bijna nooit buiten het klooster. Leefden zij in een soort lockdown? Wat deden die kloosterlingen eigenlijk de hele dag? En waar zijn al die kloosters eigenlijk gebleven? Het antwoord op deze en andere vragen krijg je in dit college.

Hans Mol doet veel onderzoek naar kloosters, kerken, ridders en boeren in de middeleeuwen. Hij werkt bij de Fryske Akademy in Leeuwarden en was hoogleraar Friese middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Leiden.
datum: 11 december, 11.30 uur
locatie: Tresoar

 

Wij willen graag dat iedereen die het wil, ongeacht je persoonlijke situatie, mee kan doen met onze activiteiten. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan een gereduceerd tickettarief of ben je benieuwd of een activiteit ook aansluit bij je zorgbehoefte? Neem dan contact met ons op via activiteiten@friesmuseum.nl

Ben je doof of slechthorend? Wij schakelen graag een NGT-tolk voor je in.
Mail dan uiterlijk twee weken voor de start van het programma naar activiteiten@friesmuseum.nl

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid