middeleeuwse ambachten

leerbewerken
workshop
middeleeuwse ambachten

leerbewerken

ambachtelijke workshop bij vrijheid, vetes, vagevuur

In een oude put op een woonheuveltje in het Duitse Niens vonden archeologen een pijlenkoker. Deze zeer zeldzame vondst uit de dertiende- of veertiende eeuw is gemaakt uit twee stukken grof leer. Dankzij verschillende historische afbeeldingen weten we dat een pijlenkoker, buidel of tasje vaak aan een riem werd gedragen.

Tijdens deze ambachtelijke workshop maak je een riem of een buidel van leer. Je bewerkt de huid met technieken die al sinds de middeleeuwen worden gebruikt. Voorafgaande aan de workshop bezoek je met een gids de tentoonstelling en doe je inspiratie op bij de bijzondere leren pijlenkoker uit Niens. Onder leiding van archeoloog Nikky Kruithof ga je vervolgens zelf aan de slag.
Datum: zaterdag 24 september 2022 en 21 januari 2023
Tijd: 12.30 – 15.30u
Prijs: 40 euro, incl. museumentree en koffie & thee
Aanmelden kan via de ticketpagina

over nikky kruithof
Nikky Kruithof is in 2011 afgestudeerd als archeoloog van de Rijksuniversiteit Groningen, in de richting archeozoölogie. Met haar bedrijf richt ze zich op hoogwaardige en ambachtelijke replica's voor de museale sector. Ze was betrokken bij het maken van archeologische exposities en vervaardigde producten voor de museumwinkels van o.a. het Fries Museum, Archeologisch Steunpunt Observeum, Drents Museum en Hunebedcentrum.

meer middeleeuwse ambachten

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid