feestmaal gerei

middeleeuws ambacht
workshop
feestmaal gerei

feestmaalgerei

ambachtelijke workshop bij vrijheid, vetes, vagevuur

Een feestmaal is een uitstekend moment om te pronken met al je bezittingen. Vooraanstaande Friezen maken daarbij goede sier met chique keramiek, zoals kannen van steengoed uit het Duitse Rijnland. Dit werd gecombineerd met eenvoudiger tafelgerei, zoals lokaal keramiek of lepels, schalen en bekers van hout.

Tijdens deze workshop leer je hoe je een lepel kunt snijden uit een stuk hout. Voorafgaande aan de workshop doe je inspiratie op in het museum, een gids vertelt je meer over het feestmaalgerei uit de tentoonstelling en een bijzondere houten beker die bewaard is gebleven. Onder leiding van archeoloog Sebastiaan Pelsmaeker ga je vervolgens zelf aan de slag in het museumatelier.

Datum: zaterdag 22 oktober
Tijd: 12.30 – 15.30u
Prijs: 40 euro
Aanmelden kan via onze ticketpagina

over sebastiaan pelsmaeker
Sebastiaan Pelsmaeker is in 2010 afgestudeerd als archeoloog van de Rijksuniversiteit Groningen en is gespecialiseerd in experimentele archeologie. Zijn bedrijf ARRE Remaining History richt zich op archeologische ambachtelijke replica’s en experimenteel archeologisch onderzoek voor de museale sector en particulieren. Hij werkte onder andere voor Geopark De Hondsrug, het Drents Museum, het Hunebedcentrum en de Rijksuniversiteit Groningen. In opdracht van het Fries Museum en in samenwerking met studenten van de afdeling Bouw & Infra van ROC Friese Poort in Sneek maakte hij een reconstructie van een enorme middeleeuwse katapult, een blijde die in de tentoonstelling is te zien. Daarnaast ontwikkelde hij een serie ambachtelijke workshops hout en metaalbewerking gekoppeld aan objecten uit de tentoonstelling.

Sebastiaan Pelsmaeker
Sebastiaan Pelsmaeker

meer middeleeuwse ambachten

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid