drinkhoorns

middeleeuws ambacht
workshop
drinkhoorns

drinkhoorns

ambachtelijke workshop bij vrijheid, vetes, vagevuur

De vrije Fries houdt in de volle en late middeleeuwen lang vast aan oude gewoontes. Daardoor blijven sommige heidense gebruiken langer bestaan dan elders. Op belangrijke momenten drinken de Friezen bijvoorbeeld gezamenlijk uit een rijkversierde runderhoorn. Omdat je ’m niet neer kunt zetten moet ’ie wel leeggedronken worden. Aanzienlijke families, kloosters, kerken en gilden bezitten vaak hun eigen, prachtig versierde drinkhoorns.

Tijdens deze workshop versier je een drinkhoorn met een metalen rand en gestempelde plaatjes. Voorafgaande aan de workshop doe je inspiratie op in het museum, een gids vertelt je meer over de rijkversierde drinkhoorns die we in de tentoonstelling laten zien. Onder leiding van archeoloog Sebastiaan Pelsmaeker werk je in het museumatelier aan je eigen drinkhoorn.

Datum: zaterdag 5 november
Tijd: 12.30 – 15.30u
Prijs: 40 euro
Aanmelden kan via onze ticketpagina

Drinkhoorn
Drinkhoorn

over sebastiaan pelsmaeker

Sebastiaan Pelsmaeker is in 2010 afgestudeerd als archeoloog van de Rijksuniversiteit Groningen en is gespecialiseerd in experimentele archeologie. Zijn bedrijf ARRE Remaining History richt zich op archeologische ambachtelijke replica’s en experimenteel archeologisch onderzoek voor de museale sector en particulieren. Hij werkte onder andere voor Geopark De Hondsrug, het Drents Museum, het Hunebedcentrum en de Rijksuniversiteit Groningen. In opdracht van het Fries Museum en in samenwerking met studenten van de afdeling Bouw & Infra van ROC Friese Poort in Sneek maakte hij een reconstructie van een enorme middeleeuwse katapult, een blijde die in de tentoonstelling is te zien. Daarnaast ontwikkelde hij een serie ambachtelijke workshops hout en metaalbewerking gekoppeld aan objecten uit de tentoonstelling.

Sebastiaan Pelsmaeker
Sebastiaan Pelsmaeker

meer middeleeuwse ambachten

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid