drinkhoorns

middeleeuws ambacht
workshop
drinkhoorns

drinkhoorns

ambachtelijke workshop bij vrijheid, vetes, vagevuur

De vrije Fries houdt in de volle en late middeleeuwen lang vast aan oude gewoontes. Daardoor blijven sommige heidense gebruiken langer bestaan dan elders. Op belangrijke momenten drinken de Friezen bijvoorbeeld gezamenlijk uit een rijkversierde runderhoorn. Omdat je ’m niet neer kunt zetten moet ’ie wel leeggedronken worden. Aanzienlijke families, kloosters, kerken en gilden bezitten vaak hun eigen, prachtig versierde drinkhoorns.

Tijdens deze workshop versier je een drinkhoorn met een metalen rand en gestempelde plaatjes. Voorafgaande aan de workshop doe je inspiratie op in het museum, een gids vertelt je meer over de rijkversierde drinkhoorns die we in de tentoonstelling laten zien. Onder leiding van archeoloog Sebastiaan Pelsmaeker werk je in het museumatelier aan je eigen drinkhoorn.

Datum: zondag 7 mei 2023 
Tijd: 12.30 – 15.30u
Prijs: 40 euro
Meld je aan via de ticketpagina

Drinkhoorn
Drinkhoorn

over sebastiaan pelsmaeker

Sebastiaan Pelsmaeker is in 2010 afgestudeerd als archeoloog van de Rijksuniversiteit Groningen en is gespecialiseerd in experimentele archeologie. Zijn bedrijf ARRE Remaining History richt zich op archeologische ambachtelijke replica’s en experimenteel archeologisch onderzoek voor de museale sector en particulieren. Hij werkte onder andere voor Geopark De Hondsrug, het Drents Museum, het Hunebedcentrum en de Rijksuniversiteit Groningen. In opdracht van het Fries Museum en in samenwerking met studenten van de afdeling Bouw & Infra van ROC Friese Poort in Sneek maakte hij een reconstructie van een enorme middeleeuwse katapult, een blijde die in de tentoonstelling is te zien. Daarnaast ontwikkelde hij een serie ambachtelijke workshops hout en metaalbewerking gekoppeld aan objecten uit de tentoonstelling.

Sebastiaan Pelsmaeker
Sebastiaan Pelsmaeker

meer middeleeuwse ambachten

 

Wij willen graag dat iedereen die het wil, ongeacht je persoonlijke situatie, mee kan doen met onze activiteiten. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan een gereduceerd tickettarief of ben je benieuwd of een activiteit ook aansluit bij je zorgbehoefte? Neem dan contact met ons op via activiteiten@friesmuseum.nl

Ben je doof of slechthorend? Wij schakelen graag een NGT-tolk voor je in.
Mail dan uiterlijk twee weken voor de start van het programma naar activiteiten@friesmuseum.nl

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid