film en nagesprek

weightless
zaterdag 8 juni
film en nagesprek

film: weightless

zaterdag 8 juni bij slieker

Op zaterdag 8 juni presenteren Slieker Film en het Fries Museum de film Weightless (2023) van Marta Hryniuk en Nick Thomas. In de documentaire, gefilmd nog voor de oorlog, neemt de autodidactische etnograaf Khrystyna Bunii je mee op haar reis door het zuidwesten van Oekraïne, waar ze de cultuur van de Hoetsoelen documenteert. Door de onderdrukking die hun cultuur en geschiedenis bedreigt, staat hun identiteit op het spel. Hun leven is kwetsbaar, net als herinneringen die gewoonlijk in stilte worden gedragen.

Deze film is Engels ondertiteld. Kaarten kosten € 9,50 en zijn verkrijgbaar via sliekerfilm.nl.

teaser

Bunii reist van het ene dorp naar het andere om met de plaatselijke bewoners te praten, waarmee ze soms een speciale band opbouwt. Ze digitaliseert familiefoto's om te behouden wat anders verloren zou gaan. Het vertellen van hun verhalen maakt het verleden weer tastbaar voor de lokale bevolking. De vaak tragische herinneringen vormen het uitgangspunt voor aangrijpende en intieme gesprekken. Door na te denken over cultuur en identiteit wordt het opvallend duidelijk hoe belangrijk het is om ze te bewaren - vooral in het licht van wat komen gaat.

Weightless
Weightless
Weightless
Weightless

Heem
De film sluit goed aan bij de tentoonstelling Heem in het Fries Museum, waarin het thema ‘thuis’ centraal staat. Wat maakt dat je je ergens thuis voelt, en wat blijft hiervan over als je weg van huis bent of als de plek die je thuis noemt verdwenen is? Gedurende de looptijd van de tentoonstelling reflecteren wisselende kunstenaars op dit onderwerp. Van de manieren waarop we vormgeven aan de plekken waar we ons vestigen en de samenhang tussen thuis en identiteit, tot de ontwrichting die gepaard kan gaan met het verlaten van onze woonplek, vrijwillig of noodgedwongen. De tentoonstelling laat hedendaags werk zien uit de collectie van het Fries Museum, waaronder een aantal recente aanwinsten, aangevuld met werken uit de Collectie Nederland.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid