rembrandts vaandeldrager

on tour
nu te zien t/m 29 mei
rembrandts vaandeldrager

Het schilderij De Vaandeldrager (1636) van Rembrandt van Rijn gaat het komende jaar op reis langs de twaalf Nederlandse provincies. Vanwege de relatie die de jonge Rembrandt met Friesland heeft, wordt het werk voor het eerst gepresenteerd in het Fries Museum! Het schilderij wordt van 30 april t/m 29 mei tentoongesteld in Leeuwarden. 


In de intieme presentatie is onder andere werk van collega’s als Lambert Jacobsz. en Govert Flinck te zien. Zo schilderde Flinck, die later bij Rembrandt in de leer ging, een portret van de 24-jarige Saskia Uylenburgh. Twee jaar eerder was Rembrandt met Saskia getrouwd in het Friese Sint Annaparochie. Ook is een prent uit 1750 te zien die graveur Pieter Louw maakte naar het voorbeeld van Rembrandts Vaandeldrager, voordat het schilderij voor eeuwen naar het buitenland verdween.

podcast
Rembrandt is 30 jaar wanneer hij in 1636 een schilderij van een vaandeldrager maakt. Meer dan 385 jaar later wordt dat schilderij voor 175 miljoen aangekocht door de Staat der Nederlanden. Host Janine Abbring gaat in deze aflevering in gesprek met Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits. Wat is een vaandeldrager eigenlijk? Waarom gebruikte Rembrandt zijn eigen gezicht? En hoe gaat zo'n aankoop van 175 miljoen in zijn werk? Beluister hier de podcast.

tour
Na het Fries Museum reist De Vaandeldrager door naar het Centraal Museum in Utrecht. Andere deelnemende musea zijn het Stedelijk Museum in Alkmaar, Drents Museum in Assen, Kunstlinie in Almere, Het Noord-Brabants Museum in ’s-Hertogenbosch, Mauritshuis in Den Haag, Rijksmuseum Twenthe in Enschede, Museum Arnhem in Arnhem, Zeeuws Museum in Middelburg, Bonnefantenmuseum in Maastricht en het Groninger Museum in Groningen. Na de rondreis is het schilderij blijvend te bewonderen op de Eregalerij van het Rijksmuseum. Bekijk het hele tourprogramma op www.vaandeldragerontour.nl

de vaandeldrager
De Vaandeldrager (1636) van Rembrandt werd eind januari 2022 aangekocht door de Nederlandse Staat met steun van de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds. De rondreis door Nederland wordt mogelijk gemaakt door het Rijksmuseum, de Vereniging Rembrandt en de Vriendenloterij. Daarnaast wordt een website gelanceerd met alle informatie over de rondreis van De Vaandeldrager. Het Rijksmuseum maakt een speciaal lespakket voor het primair en voortgezet onderwijs, en het mbo. Het lesmateriaal wordt gratis beschikbaar gesteld en sluit aan bij de bestaande leerdoelen in diverse curricula. In samenwerking met de Vereniging Rembrandt verschijnt een begeleidend boek over de verwerving en het belang van het schilderij voor de collectie Nederland.

Deze samenwerking wordt mogelijk gemaakt door het Rijksmuseum, de Vereniging Rembrandt en de VriendenLoterij. 

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Provincie Fryslân, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gemeente Leeuwarden, de VriendenLoterij en de Ir. Abe Bonnema Stichting.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid