jentsjes lânskip

jentsje popma 100 jaar
t/m 2 oktober 2022
jentsjes lânskip

jentsjes lânskip

jentsje popma 100 jaar

koop tickets

Ter ere van de 100ste verjaardag van kunstenaar Jentsje Popma (Zwolle, 1921) presenteert het Fries Museum vanaf 30 september 2021 t/m 2 oktober 2022 een intieme presentatie met zijn bijzondere werk. Popma wordt wel eens ‘een vrolijke onheilsprofeet’ genoemd. De veelzijdige kunstenaar wijdde het leeuwendeel van zijn geschilderde oeuvre aan het Friese landschap, omdat hij zag hoe het wordt aangetast door klimaatinvloeden, menselijk ingrijpen en de mechanisatie van de landbouw. ‘Jentsjes lânskip’ toont landschappen van Popma uit de collectie van het Fries Museum tegenover werken uit de museumcollectie die raakvlakken vertonen met zijn werk en zijn visie op het landschap.

eeuwfeest 
Deze presentatie is onderdeel van het eeuwfeest van Jentsje Popma, dat dit jaar georganiseerd wordt als ode aan het 100ste levensjaar van de kunstenaar. Stichting Nijkleaster presenteert in de Grote Kerk in Leeuwarden nog t/m 2 oktober 2021 een grote overzichtstentoonstelling met werk van Popma en in het weekend van 9 en 10 oktober een verkooptentoonstelling in de kerk van Jorwert. Ook Museum Belvédère in Heerenveen-Oranjewoud toont van 30 september t/m 5 december 2021 een selectie uit het brede oeuvre van de eeuweling.

Jentsje Popma
Jentsje Popma

van glas-in-lood tot landschappen

Jentsje Popma viel tijdens zijn opleidingen aan de kunstacademie van Rotterdam (1939-1942) en Rijksacademie van Amsterdam (1943-1949) al in de prijzen. Omdat hij na de oorlog als klassiek geschoold kunstenaar echter lastig aan de bak kwam, legde hij zich toe op glaskunst en werken in opdracht. Tot in de jaren ‘70 ontwierp hij talloze glas-in-loodvensters en muurreliëfs voor scholen, kerken en bedrijfsgebouwen. Vanaf ’61 was hij tevens kunstdocent op Kunstacademie Minerva in Groningen en toonde hij zich een fel behartiger van de belangen van kunstenaars. In de jaren ’70 bouwde hij zijn toegepaste werk af om, na zijn pensionering als docent in 1985, steeds meer te gaan schilderen, met name landschappen. 

 In 1992 wees hij een bevordering tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau af. In 2007 ontving hij de Leeuwarder Pommeranten Pries. In 2021 volgde de Friese Anjer. In 2015 schonk hij zijn Leeuwarder atelier en alle resterende kunstwerken aan Stifting Nijkleaster, die ten doel heeft een protestants klooster te stichten in Jorwert. 

Wurdum, Jentsje Popma, 4e kwart 20ste eeuw, fries museum, collectie provincie friesland
Wurdum, Jentsje Popma, 4e kwart 20ste eeuw, fries museum, collectie provincie friesland
© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid