afra eisma

5 juni t/m 31 oktober 2021
your silence will not protect you
afra eisma

Kunstenaar Afra Eisma (1993) liet zich inspireren door Audre Lorde’s poëtische teksten en creëerde intieme werelden die barsten van kleur en energie. Haar werk bestaat uit getufte tapijten, keramiek, papier maché en textiel die leiden tot stralende tactiele installaties waarin verbinding en generositeit centraal staan. Tot en met 31 oktober 2021 presenteert het Fries Museum haar eerste museale solotentoonstelling.  

‘Your silence will not protect you’ is de titel van het boek van de Caraïbisch-Amerikaanse auteur Audre Lorde. Ze beschreef zichzelf als zwart, lesbisch, moeder, strijder, dichter en bracht dit in haar werk naar voren. Haar werk schreef ze voor zwarte (queer) vrouwen, ieder ander is een gast binnen haar lectuur, zo beschouwt ook Afra Eisma zich. Lorde’s werk richt zich op emoties, een innerlijke power source en de kracht van taal. Die krachten weet zij als geen ander te verwezenlijken in haar teksten. Uit dit boek putte Eisma kracht en hoop omtrent haar eigen trauma’s en het vrouw zijn.
gidsen
Voor deze expositie tovert Eisma de zalen om tot immersieve installaties. Per ruimte licht ze een emotie uit die ze verbindt met de maag, het hart en de mond. Gidsen, soms in de vorm van dieren, leiden de bezoeker van de ene ruimte naar de andere. De installaties zijn een samenkomst van leven en kunst, ze verweeft levenservaringen letterlijk in haar werk. Met de tentoonstelling reflecteert ze op haar eigen kwetsbaarheid.

jong talent
Afra Eisma is een jong talent dat onlangs nog geselecteerd is voor de Unfair, en genomineerd voor de Piket Kunstprijs. Eisma studeerde Beeldende Kunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Den Haag) en Central Saint Martin's (Londen). Ze woont en werkt in Den Haag en werd in 2018 genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Ze exposeerde eerder in o.a. Vleeshal Middelburg, 1646 Den Haag, Stroom (Den Haag) en Art Rotterdam.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid