mju

2021
mju

icoon worden: vallen en opstaan

museum jeugduniversiteit najaar 2021

De lezingenreeks van de MuseumJeugdUniversiteit staat in het teken van de tentoonstelling Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery, van 11 september tot en met 9 januari te zien in het Fries Museum. Hierin worden schilderijen, foto’s, beelden, prenten en tekeningen getoond van wereldberoemde iconen, gemaakt door bijzondere kunstenaars.

In deze serie colleges gaan we samen met Tresoar en dbieb op onderzoek naar een aantal van deze iconen. Want wat zijn iconen eigenlijk en hoe word je er zelf één? Reis met de experts mee door de geschiedenis en ontdek meer over de bewogen levens van vier bijzondere mensen, die allen opvielen om hun eigen redenen.

data: 9, 31 oktober en 14 en 28 november 
locatie: verschilt per college
prijs: 20 euro voor de collegereeks
aanmelden is niet meer mogelijk voor deze reeks. In het voorjaar van 2022 zijn we terug met een nieuwe reeks!

let op: coronatoegangsbewijs verplicht.
Goed voorbereid op pad? Kijk bij onze CoronaCheck FAQ.

over de colleges

willem lodewijk van nassau-dillenburg (1560 - 1620)
willem lodewijk van nassau-dillenburg (1560 - 1620)
sybrand van haersma buma - burgermeester leeuwarden
sybrand van haersma buma - burgermeester leeuwarden

willem lodewijk van nassau (1560 - 1620)

heldhaftige krijgsheer uit friesland


Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg was van 1584 tot aan zijn dood in 1620 de stadhouder van Friesland. In Friesland is hij een echte held en staat hij ook wel bekend als Us Heit (Onze Vader). Als legeraanvoerder speelde Willem Lodewijk in de Tachtigjarige Oorlog een grote rol bij het bevrijden van Noord-Nederland. Meer weten over deze heldhaftige krijgsheer? Leer meer over hem in dit college van Sybrand van Haersma Buma. Buma is sinds augustus 2019 de burgermeester van Leeuwarden. Daarvoor was hij tussen 2002 en 2019 Tweede Kamerlid voor het CDA en van 2010 tot 2019 ook de fractievoorzitter.
datum: zaterdag 9 oktober 13:30 - 14:30 uur
locatie: fries museum

titia bergsma
titia bergsma
eline van den berg. foto door marleen annema
eline van den berg. foto door marleen annema

titia bergsma (1786 - 1821)

eerste westerse vrouw in Japan


Titia Bergsma werd geboren in Leeuwarden maar is wereldberoemd in Japan. Tekeningen van haar staan daar op vele prenten en voorwerpen. Maar zo populair was ze niet toen ze zelf in Japan was. Haar man Jan werd in 1817 aangesteld als opperhoofd van een klein eilandje genaamd Deshima. Als westerse vrouw was Titia eigenlijk niet welkom in Japan. Enigszins eigenwijs besloot Jan zijn gezin toch mee te nemen, maar Titia en haar kind mochten niet blijven. Jan zette zijn vrouw en zoon in december 1817 op een schip terug naar Nederland. Ze zagen elkaar nooit meer terug. Precies 200 jaar geleden stierf Titia, naar verluidt van verdriet. Benieuwd naar meer over dit bijzondere verhaal? Eline van den Berg is conservator Aziatische keramiek bij Keramiekmuseum Princessehof en kan je veel vertellen over Titia Bergsma.
datum: 31 oktober 2021
tijd: 13.30 uur
locatie: Fries Museum

beeld van peter stuyvesant, afbeelding van wikimedia commons
beeld van peter stuyvesant, afbeelding van wikimedia commons
dr. barbara henkes
dr. barbara henkes

peter stuyvesant (1611 - 1672)

doorwerking van het koloniale en slavernijverleden


Peter Stuyvesant wordt geboren in het Friese dorpje Peperga. Hij werkte bij de West-Indische Compagnie en werd in 1642 benoemd tot directeur en bevelhebber van de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao. Van 1646 tot 1665 was Stuyvesant in Nieuw-Amsterdam (nu New York) directeur van de kolonie Nieuw-Nederland. Hij liet veel slaafgemaakte Afrikanen overkomen via Curaçao en uit Afrika. En zelf bezat hij ook veertig tot slaaf-gemaakten. Lang vonden we hem een held, maar tegenwoordig niet meer. Een naar Stuyvesant vernoemde school op Curaçao veranderde in 2011 van naam, maar in Wolvega staat zijn bronzen standbeeld (1955) nog overeind, net als bij het West-Indisch Huis in Amsterdam. Hoe gaan we om met deze geschiedenis en herinneringen zoals standbeelden?

dr. Barbara Henkes vertelt je er meer over. Ze is universitair docent geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en onderzoekt hoe het Nederlandse slavernijverleden te zien is in onze huidige samenleving.
datum: 14 november 
tijd: 13.30 uur
locatie: Tresoar

prinses diana in 1997 © copyright john mathew smith 2010, via wikipedia commons
prinses diana in 1997 © copyright john mathew smith 2010, via wikipedia commons
auke zeldenrust
auke zeldenrust

prinses diana (1961 - 1997)

met de paparazzi op haar hielen


Prinses Diana, geboren als Diana Spencer (1961 – 1997), was de eerste echtgenote van Prins Charles van Engeland en de moeder van de prinsen William en Harry. Diana ontmoet Charles voor het eerst in 1977. In 1981 vraagt hij Diana ten huwelijk, maar het huwelijk is geen succes. De veel stijvere Charles is een totale mismatch met de levendige Diana. Ook alle aandacht voor haar in kranten, tijdschriften en op tv valt Diana zwaar. Zo zwaar dat ze, na haar scheiding van Charles, in 1997 verongelukt in een tunnel in Parijs nadat paparazzi haar achterna zitten. Diana is uitgegroeid tot een bekend icoon, maar hoe is dat gebeurd? Auke Zeldenrust vertelt je er meer over. Auke is schrijver, journalist en docent. Op school geeft hij les over de rol van de pers in onze samenleving. Hij vertelt tijdens het college over het leven van prinses Diana, maar ook: hoe kan het dat een foto soms meer zegt dan duizend woorden?
datum: 28 november
tijd: 13.30 uur
locatie: dbieb Leeuwarden

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid