museumnacht

in de bloei van de nacht
zaterdag 30 september
museumnacht

Laat de nacht je inspireren tijdens de Museumnacht FRL! Afgelopen zaterdagavond 30 september van 19.00 tot 00.00 uur waren de deuren van het Fries Museum geopend tijdens de tweede editie van de Museumnacht FRL. Bezoekers ontdekten het museum in het sfeervolle avondlicht met een divers en feestelijk programma. Zij hebben genoten van de meest uiteenlopende tentoonstellingen (van AI tot de Friese Vermeer), zintuigen laten prikkelen bij de geurbar, een snelcursus cultuur met de speciale speedtours en genoten nog tot in de late uurtjes van dansbare muziek in de museumhal.

Datum: zaterdag 30 september
Tijd: 19.00 - 00.00 uur

terugblik

blokkenschema (klik voor volledige afbeelding)
blokkenschema (klik voor volledige afbeelding)

snackgelok
een vette installatie

Bij Snackgelok van Tryater lig je in een levensgroot patatbakje en luister je naar een muzikale compilatie van audiofragmenten waarin mensen vertellen over hun drift om te consumeren en het geluk dat ze daaraan ontlenen. Je ‘snackt’ als het ware hun verhalen. Naast het genot komt ook de keerzijde van snackgeluk aan bod. Want wanneer is het genoeg?

kunstmanifestatie-voor-1-nacht

Speciaal voor de Museumnacht FRL organiseren het Fries Museum en Kunstinitiatief VHDG een kunstmanifestatie-voor-1-nacht. Voor deze manifestatie schreven de organisaties een open call uit voor bevlogen kunstenaars uit verschillende disciplines die wonen en/of werken in Friesland en onderdeel van dit nachtelijk programma willen zijn. De verrassende werken van winnaars Heleen Haijtema, Annemarie Lindeboom en Caya Emmelkamp ontdek je tijdens de Museumnacht. Klik hier voor meer informatie over de kunstmanifestatie.
Doorlopend

heleen haijtema

De nachtschadefamilie (Solanaceae) bevat meer dan 90 geslachten en 2500 soorten. De familie omvat voedselplanten zoals tomaat, aubergine en aardappel, maar tegelijk ook de giftige doornappel en dodelijke wolfskers. Deze tegenstelling is het uitgangspunt voor de installatie Nachtschade, waar fotograaf en kunstenaar Heleen Haijtema de verschillende eigenschappen van nachtschade en haar metaforen samenbrengt. Een spel van verleiding, schoonheid maar ook van gevaar.
Doorlopend

annemarie lindeboom

Woordkunstenaar en spoken word-artiest Annemarie Lindeboom toont tijdens de Museumnacht haar show Instantané. Deze donkere en rauwe multidisciplinaire show draait om momentopnames: stil staan bij de belangrijke, mooie en krachtige momenten in het leven. Ondersteund door muziek, licht, visuals en figuranten reflecteert Lindeboom met Instantané op haar eigen burn-out. Een show waarbij je van te voren niet weet wat je kunt verwachten.
Doorlopend

caya emmelkamp

In het werk De Teevee Toren: Beppe Zus Afl.2 staat ridiculiteit centraal. De installatie van theatervormgever, beeldend kunstenaar en Illustrator Caya Emmelkamp bestaat uit een videowerk, een poppenkast-achtige tv-toren en een reeks kleinere sculpturen. Binnen het werk staan thema’s als samenwerken, vriendschap en theatraliteit centraal. Het werk is ontstaan vanuit gevoelens van nostalgie, zo is het videowerk, Beppe Zus Afl. 2, geïnspireerd op ouderwetse kindertelevisie. Met de installatie zet Emmelkamp toeschouwers aan om eigen nostalgische herinneringen te delen.
Doorlopend

performance bert scholten

Bert Scholten wordt ook wel een hedendaagse troubadour genoemd. In zijn werk grijpt hij terug op een aloude traditie om verhalen mondeling over te dragen in liedvorm. Zijn liederen, met titels als ‘De Paardenmishandelaar’, ‘De Gefrustreerde Metropolitaan’ of ‘Mina Koes’, vinden hun oorsprong in lokale vertellingen of nieuwsberichten, veelal uit het noorden van Nederland. Scholten onderzoekt de herkomst van deze verhalen en traceert de verschillende versies die er vaak van bestaan. In zijn performances brengt hij deze verhalen live ten gehore, waarbij hij zichzelf instrumentaal begeleidt. Net als volksverhalen steeds veranderen en nieuwe vormen en betekenissen aannemen, past Scholten zijn liedtekst aan op de nieuwe context waarin de performance plaatsvindt.
In de tentoonstelling Seeds of Memory, is zijn installatie met koekplanken te zien. Hij geeft tijdens Museumnacht een performance bij deze installatie, curator Judith Spijksma doet een aankondiging. Via het geven van koek werden vroeger symbolische boodschappen overgedragen. De koekplanken vloeien voort uit het brengen van dieroffers, een gebruik dat veranderde in het maken van figuratieve broden en, uiteindelijk, de speculaaskoeken zoals we die nu kennen. www.bertscholten.com
20.30 – 21.00u

performance michelle samba

Muzikant, componist, maker, dichter, schilder en performance artiest Samba creëert hedendaags impressionisme dat voortkomt uit haar persoonlijke geschiedenis. Na jarenlang getourd te hebben als drummer en bassist, gewerkt te hebben aan duo-projecten en gecomponeerd te hebben voor theater, film en games, groeit ze uit tot een solo-artiest, met radicale projecten in ontwikkeling. Tijdens de Museumnacht geeft Michelle Samba een exclusieve performance in het Fries Museum.
21.30 – 22.15u

Michelle Samba
Michelle Samba

amonia caramel

Geniet van de energieke live show van Amonia Caramel en band! Gezongen in harmonie met pakkende lijnen die in je hoofd blijven spoken: Amonia Caramel maakt tijdloze, dromerige Americana pop met een bitterzoet randje.

In 2019 begonnen beste vriendinnen Sarah Dekker (Moonloops) en Cath Harryvan (Diamonds//Honey) als duo aan de weg te timmeren als singer-songwriters. Al snel ontstonden er pakkende popsongs met indrukwekkende harmonieën, geïnspireerd door Americana muziek en artiesten zoals Courtney Barnett, First Aid Kit en Taylor Swift. Samen schrijven de twee liedjes die rechtstreeks uit hun dagboek lijken te komen: eerlijke verhalen over belangrijke onderwerpen en de uitdagingen als jongvolwassene in een veranderende wereld. www.amoniacaramel.com
19.30 – 20.00u

Amonia Caramel
Amonia Caramel

trouvano

Trouvano komt van 'trouvaille'. Het Nederlandse woord wat er het dichtst bij in de buurt komt is 'toevalstreffer'. Deze Groningse DJ probeert dit te zijn voor iedereen die hem voor de eerste keer ziet draaien. Een leuke ontdekking, waar genres geen rol spelen en oude en nieuwe muziek zonder problemen gemixt worden. Door zijn obsessie voor muziek is geen set hetzelfde, dus laat je verrassen!
Doorlopend 

marjoleins kunstquiz

Op 30 september presenteert voormalig televisie coryfee Marjolein Rover haar eigen Fries Museum kunstquiz. Met spannende en prikkelende vragen over de collectie van het Fries Museum. Wie gaat als wijsneus naar huis en weet het meeste over de geschiedenis van Friesland? Schuif aan en doe mee! Ben je een spelletjes fanaat die zijn kennis over Friesland nog een beetje moet bijspijkeren? Boek voorafgaande aan de quiz een speedtour door het Fries Museum en beantwoord foutloos alle vragen.
20.00 – 23.00u

Let op, er zijn verschillende quizjes van steeds 30 minuten. Je doet mee in een team van maximaal 5 personen.

Marjolein Rover
Marjolein Rover

prousts geuren carrousel

Marcel Proust is de uitvinder van het effect dat geur je ineens mee kan voeren naar een herinnering, alsof je weer bij je oma op de bank zit. In Prousts Geuren Carrousel neemt parfumeur en geurkunstenaar Frank Bloem de bezoeker mee op een ontdekkingstocht naar het Proustiaanse effect in je eigen leven. Vanachter zijn geur-bar laat Frank geuren ruiken die dit effect kunnen veroorzaken en als het effect optreedt krijgt de bezoeker een kaartje mee met de bewuste geur, om tijdens het bezoek aan de tentoonstelling af en toe de geur-herinnering weer op te roepen. www.thesnifferoo.com
Doorlopend

valhalla hair salon

Viking vrouw Tamar runt sinds 2022 haar eigen kapperszaak Valhalla aan de Nieuwestad in hartje Leeuwarden. Haar stijl is kenmerkend, Tamar laat zich inspireren door het vlechtwerk van de Vikingen. De kapsalon is een succes, haar agenda zit vol en ook op tik-tok en Instagram is Valhalla populair. Laat tijdens museumnacht je haar vlechten in deze kenmerkende stijl! Kom op tijd, inschrijven kan alleen ter plekke en er is maar beperkt plek. www.valhallahairsalon.nl
Doorlopend

Valhalla Hair Salon
Valhalla Hair Salon

fries museum in 30 minuten

Ontdek het Fries Museum in 30 minuten! Loop mee met deze speedtour en bekijk topstukken die de geschiedenis van Friesland en het museum vertellen. Je kan deze rondleiding in het Nederlands of in het Engels volgen.
Nederlandstalig
19.15u
20.15u
21.15u

Engelstalig
19.45u
20.45u
21.45u

Let op: Bij deze activiteit is beperkt plek. Meld je van te voren aan via onze ticketpagina.

steunpunt beeldende kunst

Bij het Steunpunt Beeldende Kunst van Keunstwurk kunnen professionele kunstenaars terecht met vragen over hun praktijk of het Friese netwerk. En er worden inspirerende workshops en netwerkborrels georganiseerd. Tijdens de Museumnacht kun je in gesprek met onze adviseurs Hannah Stienstra en Milena Bleeksma of de The Art Game spelen.
Doorlopend

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid