nieuws

fries museum
nieuws

nieuwe ontwerpen van chris kabel

In het Fries Museum is nieuw werk van Chris Kabel te zien. Voor de tentoonstellingHindeloopen maakte de ontwerper lichtobjecten, geïnspireerd door de traditionele motieven van Hindelooper schilderkunst. In de tentoonstelling wordt de bezoeker meegenomen naar het oude Friese havenstadje. Met prenten van vroeger, schilderijen, de Hindelooper kamer en de ontwerpen van Chris Kabel laat het museum zien hoe de typische stijl is ontstaan en nog steeds als inspiratie dient voor de huidige generatie ontwerpers.

Chris Kabel onderzocht de rol van licht en schaduw in de Hindelooper schilderkunst. Het viel hem op dat er nooit lichtobjecten zijn gemaakt in deze kenmerkende stijl. Speciaal voor het museum ontwierp hij een serie lampen en kandelaren die hij door kunstenaar Gijs Frieling liet beschilderden met een eigen interpretatie van de traditionele motieven. In Hindelooper schilderkunst komt het licht altijd van boven, bij de ontwerpen van Chris Kabel worden de geschilderde schaduwen door een centrale lichtbron veroorzaakt.

hedendaags

Eerder waren er in de tentoonstelling Hindeloopen al meubelen te zien van Christien Meindertsma. In samenwerking met Roosje Hindeloopen bracht zij een meubelcollectie tot stand die waren gedecoreerd met Hindelooper motieven. Ook de Nederlandse modeontwerpers Viktor & Rolf lieten zich inspireren door deze uitzonderlijke stijl. Het museum toonde en jas en paar bijbehorende klompen van hun hand.

hindelooper kamer

Al in de 19e eeuw kreeg men oog voor de bijzondere Hindelooper stijl. In 1878 veroverde de kleurrijke Hindelooper kamer de harten van de bezoekers van de Wereldtentoonstelling in Parijs. De kamer liet een typisch Hindelooper interieur zien en komt bekend te staan als ‘typisch Hollands’. Na de Wereldtentoonstelling reisde de demontabele kamer de hele wereld over.

De tentoonstelling Hindeloopen en de ontwerpen van Chris Kabel zijn nog tot en met 1 juli 2019 te zien in het Fries Museum in Leeuwarden.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas, de BankGiro Loterij en Aegon.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid