nieuws

fries museum
nieuws

50.000 bezoekers tadema

Iets meer dan een maand na de opening van Alma-Tadema, klassieke verleiding ontving het Fries Museum in Leeuwarden vandaag de 50.000ste bezoeker. Janneke Hoekstra-Dijkstra en Harry Hoekstra werden feestelijk ontvangen door directeur Kris Callens. Nog niet eerder bezochten zoveel mensen het museum in zo’n korte tijd. De overweldigende belangstelling overstijgt alle verwachtingen. Bezoekers zijn zeer enthousiast en de expositie wordt met gemiddeld een 8.6 enorm hoog gewaardeerd. De tentoonstelling opende 1 oktober 2016 en is nog te zien tot en met 7 februari 2017.

Janneke en Harry wonen in Leeuwarden en zijn frequente museumbezoekers. “We kwamen Alma-Tadema overal tegen. Er wordt veel reclame voor gemaakt en we kwamen ook veel enthousiaste artikelen in kranten tegen. Zo werden we toch wel erg nieuwsgierig,” aldus Harry Hoekstra. Het Fries Museum zette het stel in het zonnetje met een boeket bloemen en een cadeaupakket van Alma-Tadema uit de museumwinkel.

succes

Het Fries Museum heeft met de tentoonstelling een absoluut succesnummer te pakken. Uit publieksonderzoek blijkt dat bezoekers de tentoonstelling gemiddeld met een 8.6 beoordelen - de hoogste score voor een tentoonstelling van het museum tot nu toe. 94% van de museumbezoekers kwam speciaal voor de Alma-Tadematentoonstelling. Opvallend is dat ze erg lovend zijn; velen van hen geven aan dat ze tentoonstelling verrassend en inspirerend vinden. Waar het museum op de oude locatie gemiddeld 50.000 bezoekers per jaar trok, kwam ditzelfde aantal nu in iets meer dan een maand naar het museum. Bezoekers komen uit heel Nederland: 80% van de Nederlandse bezoekers komt van buiten Friesland. Horeca en winkeliers haken aan met speciale arrangementen en merken een toegenomen stroom van toeristen en dagjesmensen.
Niet alleen bezoekers zijn enthousiast over de tentoonstelling. Ook de recensies in (inter)nationale media zijn zeer positief. Een greep uit de recensies:
Epic - The Guardian                             
Magnifiek - de Volkskrant
Magistrale - La Stampa
Dazzling - The Huffington Post

ruimere openingstijden

Het Fries Museum vindt het belangrijk dat alle bezoekers de tentoonstelling goed kunnen zien, daarom wordt de drukte goed in de gaten gehouden. De openingstijden zijn inmiddels iets verruimd. Het museum is nu een uur eerder open; vanaf 10.00 uur. Om te voorkomen dat mensen in de wachtrij voor de kassa moeten staan, adviseert het Fries Museum om via de website online tickets te kopen (ook als je in het bezit bent van een Museumkaart).

tentoonstelling

Sir Lawrence Alma-Tadema is van een van de meest succesvolle schilders van de 19deeeuw. Tijdens zijn leven wordt hij wereldberoemd met zijn werk. Alma-Tadema neemt de kijker mee naar alledaagse scenes uit de klassieke oudheid en brengt deze tijd, als eerste, echt tot leven. Zijn beelden zijn zo herkenbaar en overtuigend, dat regisseurs al meer dan een eeuw zijn werken gebruiken als blauwdruk voor historische spektakelfilms. Het Fries Museum haalde voor Alma-Tadema, klassieke verleiding meer dan 80 topschilderijen uit heel de wereld naar Leeuwarden. Deze werken vertellen samen met persoonlijke voorwerpen en filmfragmenten over zijn weg naar roem en hoe hij ons beeld van de oudheid blijvend heeft bepaald. Alma-Tadema, klassieke verleiding is de grootste tentoonstelling gewijd aan zijn oeuvre in de afgelopen honderd jaar. 

leeuwarden - wenen – londen

Alma-Tadema, klassieke verleiding gaat na Leeuwarden op reis door Europa. Van 23 februari tot en met 18 juni 2017 is de expositie te zien in Belvedere in Wenen. Van 7 juli tot en met 29 oktober 2017 staat Alma-Tadema: At Home in Antiquity in Leighton House Museum.

activiteiten

Bij de tentoonstelling wordt ook een uitgebreid activiteitenprogramma aangeboden, zoals verschillende verdiepende lezingen, een publiekssymposium, kunstworkshops, diverse bijzondere filmvertoningen en een roman toga party!

Alma-Tadema, klassieke verleiding is onderdeel van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Voor deze tentoonstelling en het begeleidende filmprogramma werkt het Fries Museum samen met EYE en Slieker Film.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door genereuze bijdragen van de Turing Foundation, Provincie Fryslân, BankGiro Loterij, Mondriaan Fonds, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Woudsend Anno 1816, de Rijksoverheid (de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister van Financiën een indemniteitsgarantie toegekend), Isaacson-Draper Foundation, Nelleke Nix Studio Gallery Press Inc., Vrienden van het Fries Museum, Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting, Gifted Art, Het Nieuwe Stads Weeshuis en Stichting Fonds voor de Geld- en Effectenhandel.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en de BankGiro Loterij.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid