nieuws

fries museum
nieuws

aankoop entrance of the theatre

01 juli 2020

Het Fries Museum heeft een topstuk aangekocht van Sir Lawrence Alma-Tadema (1836-1912). Het is de grootste aankoop uit de bestaansgeschiedenis van het museum. Het schilderij Entrance of the theatre (1866) wordt gezien als een van de belangrijkste werken van de hand van Alma-Tadema. Hij veroverde er de Amerikaanse markt mee en vestigde zo definitief zijn internationale roem. Dankzij de aankoop is het Fries Museum nu het enige museum in Nederland dat een goed overzicht kan geven van zijn werk. In 2016 organiseert het museum een internationale tentoonstelling over Alma-Tadema.

Entrance of the theatre is Alma-Tadema ten voeten uit. Het is een van zijn eerste schilderijen met een Romeins onderwerp, waarmee hij later zo beroemd zou worden. Vanwege de artistieke kwaliteit, de door hemzelf ontworpen monumentale lijst en het feit dat dit werk zijn internationale doorbraak vertegenwoordigt is het een sleutelwerk in zijn oeuvre. Entrance of the theatre vervult een hoofdrol in de internationale blockbuster over Alma-Tadema die op 1 oktober 2016 opent in het Fries Museum. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met musea en onderzoekspartners in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De kersverse aankoop zal in de loop van 2015 al te bewonderen zijn in het museum.

onmisbare steun

Het werk van Alma-Tadema is de laatste decennia sterk in prijs gestegen. Het is dan ook bijzonder dat het Fries Museum erin geslaagd is om dit belangrijke werk te verwerven. Met $ 1,8 miljoen is het de grootste aankoop ooit voor het Fries Museum. Particuliere steun is bij deze aankoop onmisbaar geweest. De Vereniging Rembrandt heeft zeer royaal bijgedragen. De Vereniging Rembrandt heeft in Friesland een eigen kring, de Saskia Cirkel, met haar eigen Saskia Fonds, bedoeld voor aankopen voor de Friese musea. Mogelijk zal deze Friese Cirkel haar naam nog verbinden aan deze uitzonderlijke aanwinst. Overige, aanzienlijke bijdragen kwamen van het Mondriaan Fonds en de BankGiro Loterij. De aankoop wordt verder financieel ondersteund door de zakelijke en particuliere Vrienden van het Fries Museum en de Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting. Het Collectiefonds van het Fries Museum draagt substantieel bij en staat garant voor de laatste ontbrekende middelen voor deze aankoop.

grootste collectie

Het Fries Museum beschikte al over de grootste Alma-Tadema-collectie van Nederland. Deze omvat vroeg werk met middeleeuwse onderwerpen en een enkel later ‘Romeins’ stuk zoals Amo te ama me (1881). Entrance of the theatre vult het gat tussen deze periodes. Een vergelijkbaar werk van Alma-Tadema is in Nederland niet te vinden. Het Fries Museum kan daarom nu als enige museum in Nederland de volledige ontwikkeling tonen die de schilder doormaakte.

van lourens naar lawrence

Lourens Tadema werd in 1836 geboren in het Friese Dronrijp en ging naar school in Leeuwarden. Hij volgde zijn opleiding tot schilder aan de Koninklijke Academie van Antwerpen. Daarna werkte hij in Brussel, tot hij in 1870 naar Londen vertrok. Daar zou hij de rest van zijn leven wonen en werken. Alma-Tadema ontwikkelde zich in Engeland tot een van de belangrijkste schilders van zijn tijd. Hij verengelste zijn naam tot Lawrence en mocht zich Sir noemen. In zijn schilderijen nam hij de kijker mee naar de Romeinse Oudheid. Zijn indrukwekkende in Romeinse stijl vormgegeven woonhuis was de proeftuin voor zijn voorstellingen. Alma-Tadema verbeeldde de Oudheid zo herkenbaar en overtuigend, dat regisseurs zijn schilderijen gebruikten als blauwdruk voor spektakelfilms als Ben Hur en The Gladiator.

Het Fries Museum heeft voor de tentoonstelling over Alma-Tadema de Turing Toekenning 2015 gewonnen. De Turing Foundation kent deze prijs ter waarde van 500.000 euro eens in de twee jaar toe voor het beste tentoonstellingsplan van een Nederlands museum.

Het nieuwe Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en de BankGiro Loterij.

© Fries Museum - alle rechten voorbehouden disclaimer privacybeleid