vacature conservator moderne & hedendaagse kunst

moderne & hedendaagse kunst

CONSERVATOR  MODERNE & HEDENDAAGSE KUNST

 

Organisatie

Fries Museum | Keramiekmuseum Princessehof is een organisatie van twee zelfstandige en eigentijdse musea waar kwaliteit en publiek voorop staan.
Het Fries Museum, dat beschikt over een zeer omvangrijke en gevarieerde collectie, zet deze collectie in om de bezoekers te inspireren door de kunst, cultuur en geschiedenis van Friesland te laten leven en van relevante contexten te voorzien.
Keramiekmuseum Princessehof is het enige in keramiek gespecialiseerde museum in Nederland en het enige rijksmuseum in Noord-Nederland. De hoogstaande collectie met enkele wereldberoemde voorwerpen is afkomstig uit Azië – vooral China en Japan –, islamitische gebieden en West-Europa.
De organisatie van de beide musea bestaat uit 68 medewerkers met een gezamenlijke omvang van 55 fte verdeeld over 6 afdelingen (Collecties, Publiek & Presentaties, Facilitaire Zaken, Directie, Finance & Control en Human Resources). Zij werken samen met zo’n 198 vrijwilligers en een groot aantal medewerkers die extern worden ingehuurd.
De collectie moderne & hedendaagse kunst van het Fries Museum omvat ruim 13.000 werken en is daarmee de derde grootste collectie van Nederland.  Sinds 2004 spelen de thema’s ‘identiteit’ en ‘ruimte’ een belangrijke rol bij het presenteren en het verder ontwikkelen en uitbouwen van de collectie.
De komende jaren willen Keramiekmuseum Princessehof en het Fries Museum hun positie en collecties in de samenleving verder versterken. Bijzondere aandacht gaat daarbij naar het leggen van verbanden en samenwerken met organisaties binnen en buiten Nederland.

 

Wij zoeken een

Conservator moderne & hedendaagse kunst

Voor 32 uur per week

Je bent een creatieve en enthousiaste professional en specialist op het vakgebied van moderne en hedendaagse kunst. Daaronder verstaan wij kunst vanaf het jaar 1945. Je hebt een groot netwerk  op dit vakgebied met de juiste contacten in de (inter)nationale wereld van musea, galeries, beurzen, kenners en verzamelaars. Je bent goed op de hoogte van de ontwikkelingen binnen het vakgebied. Vanuit je expertise versterk je de positionering van het Fries Museum binnen de moderne en hedendaagse kunst op een onderscheidende wijze, zowel waar het de collecties betreft als de tentoonstellingen. Je signaleert voor het Fries Museum interessante moderne en hedendaagse kunst, in het bijzonder ook van Friese kunstenaars, in relatie tot de nationale en internationale ontwikkelingen op dit vakgebied. Vanuit dat oogpunt doe je toekomstgerichte voorstellen voor het verwerven van collectiestukken en het verder ontwikkelen en opbouwen van de collectie binnen de verzamelthema’s ‘Visies op Landschap, Omgeving en Ruimte’ en ‘Visies op Identiteit’ van het Fries Museum. Je hebt ervaring met het beheren en ontsluiten van een museumcollectie, met collectieregistratiesystemen en met het bedenken en uitwerken van concepten voor tentoonstellingen en het samenstellen daarvan.

Je bent verantwoordelijk voor de inhoudelijke informatie en  levert een belangrijke bijdrage aan een actuele, vernieuwende, impactrijke programmering van moderne en hedendaagse kunst in het Fries Museum. Daarbij denk je zowel vanuit de visie van het museum als de maatschappelijke relevantie en de behoeften van de bezoekers van het museum.

Je werkt zelfstandig, maar vindt het prettig om deel uit te maken van een team van conservatoren en collectiemedewerkers.

Je bent goed in staat om de kennis over de collectie verder te ontwikkelen en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Je ziet het als een uitdaging om vanuit jouw functie conservator moderne en hedendaagse kunst bij te dragen aan de positieve beleving van de bezoekers (fysiek en virtueel) van het Fries Museum door het geven van lezingen, het maken van en bijdragen aan publicaties en digitale presentaties en het beantwoorden van vragen vanuit het publiek.

 

Functie-eisen:

 • Academisch denk- en werkniveau op het gebied van kunst en cultuur;
 • Aantoonbare  brede kennis en ruime ervaring op het gebied van moderne en hedendaagse kunst;
 • aantoonbare brede kennis en ruime ervaring in het beheren, bestuderen en presenteren van een museumcollectie op dit gebied;
 • ruime ervaring (minimaal 3 jaar) als conservator;
 • ervaring met het bedenken en in projectteamverband realiseren van tentoonstellingen;
 • Een uitstekend nationaal en internationaal relevant netwerk;
 • Ervaring met het bedenken en het maken van tentoonstellingen;
 • Ervaring met collectieregistratiesystemen (bij voorkeur Adlib);
 • Uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden in het Nederlands en Engels.

Omdat Fries een basiswaarde is van het Fries Museum, vragen wij een bij de functie passende beheersing van de Friese taal of de bereidheid om je deze eigen te maken.

 

Competenties:

 • je bent nieuwsgierig en zeer geïnteresseerd naar de actuele ontwikkelingen op het gebied van moderne en hedendaagse kunst en kunt daar helder en ook voor niet-specialisten aanstekelijk, inzichtelijk en informatief over vertellen en schrijven;
 • je bent creatief en hebt een heldere visie;
 • je kunt goed samenwerken en bent een echte teamspeler;
 • je hebt impact, bent overtuigend, inspirerend en enthousiasmerend;
 • je bent resultaatgericht en kunt goed plannen en organiseren;
 • je bent klantgericht en hebt sterke communicatieve en sociale vaardigheden.

 

Wij bieden

Een interessante en uitdagende functie in een dynamische organisatie met enthousiaste collega’s, een voorlopige aanstelling voor een jaar met uitzicht op een vast dienstverband en een salaris afhankelijk van kennis en ervaring volgens de salarisschalen van de Museum CAO, maximaal

€ 4.366,- bruto per maand bij een 36-urige werkweek.

In het algemeen volgen wij de Museum CAO. Een van de uitzonderingen daarop is het pensioenfonds: het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof zijn aangesloten bij het ABP.

 

Solliciteren

Ben je geïnteresseerd in deze functie, stuur dan uiterlijk 13 januari a.s. je sollicitatiebrief met motivatie en curriculum vitae per email naar vacature@friesmuseum.nl onder vermelding van ‘vacature conservator moderne & hedendaagse kunst’. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de heer Jos Taekema (hoofd Collecties), j.taekema@friesmuseum.nl, tel. 058-2050078.

De eerste sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden op 17 januari a.s. Vervolggesprekken vinden plaats op 22 januari  en 30 januari a.s.

Zie ook www.princessehof.nl en www.friesmuseum.nl

 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.