tien topstukken on tour voor nederland verworven dankzij de bankgiro loterij. Te zien vanaf 4 november

Vanaf 4 november presenteert het Fries Museum een bijzondere tentoonstelling. In het reizende Tien topstukken on tour: Voor Nederland verworven dankzij de BankGiro Loterij zijn werken van onder anderen Rembrandt, Appel, Steen, Monet en Picasso te zien. De topstukken worden op reis gestuurd door het Kröller-Müller Museum, het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Mauritshuis. Het Fries Museum is na het Mauritshuis als tweede aan de beurt om de topstukken tentoon te stellen. De tien werken zijn belangrijke aanwinsten uit de periode 1999-2016 en aangekocht dankzij de steun van de deelnemers van de BankGiro Loterij en andere particulieren, fondsen, bedrijven en publiek geld. 

Speel video af

trailer voor 'tien topstukken on tour'

De tentoonstelling bevat een eclectische groep kunstwerken. Zo beslaat de selectie zeventiende-eeuwse schilderijen als het iconische Adolf en Catharina Croeser, bekend als ‘De burgemeester van Delft en zijn dochter’ van Jan Steen uit het Rijksmuseum. Uit de collectie van het Mauritshuis zijn Gezicht op kasteel Bentheim van Jacob van Ruisdael en Portret van een oude man van Rembrandt te zien. Maar ook latere werken als het karakteristieke Molens bij Zaandam van Monet uit het Van Gogh Museum, de sculptuur Petite chouette van Picasso uit het Kröller-Müller Museum en De vierkante man van Karel Appel uit het Rijksmuseum maken deel uit van presentatie.

pop-up tentoonstelling

Tien topstukken on tour: Voor Nederland verworven dankzij de BankGiro Loterij wordt woensdagochtend 4 oktober door Hare Majesteit Koningin Máxima geopend in het Mauritshuis in Den Haag. De reizende tentoonstelling heeft het karakter van een pop-up tentoonstelling; de werken reizen naar zes verschillende musea in Nederland waar ze telkens drie weken te zien zijn. Na de tentoonstelling in het Fries Museum reizen de stukken door naar TwentseWelle in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede, het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Kröller-Müller Museum in Otterlo. De tour eindigt maart 2018 in het Bonnefantenmuseum in Maastricht

Onmisbare bijdrage voor musea

De financiële steun die musea krijgen van particulieren bij het aankopen van kunstwerken is een onderbelicht, maar onmisbaar aspect. Nieuwe aanwinsten zorgen dat de verzameling zich blijft ontwikkelen, want slechts één goede aanwinst kan een collectie nieuw leven inblazen. Daarnaast betekent een nieuwe aanwinst dat belangrijke kunstwerken zichtbaar blijven voor het Nederlandse publiek en geconserveerd worden voor de toekomst. Het is dankzij de genereuze steun van de deelnemers van de BankGiro Loterij (de cultuurloterij van Nederland) en fondsen als de Vereniging Rembrandt, het VSBfonds, Vriendenstichtingen en publieke gelden via het Mondriaan Fonds dat musea in Nederland belangrijke kunstwerken kunnen blijven aankopen.

Het soort kunstwerken dat in aanmerking komt als aanwinst voor musea is zeldzaam en kostbaar. Wanneer de mogelijkheid voor een aankoop zich aandient, is het noodzaak snel en adequaat te kunnen handelen om een dergelijke buitenkans niet voorbij te laten gaan. Het vierspan Kröller-Müller Museum, Van Gogh Museum, Rijksmuseum en Mauritshuis ontvangt gezamenlijk jaarlijks dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij een substantieel bedrag van rond €7,5 miljoen voor aanwinsten. Deze bijdrage van de BankGiro Loterij is uniek en van essentieel belang. Niet alleen biedt het een goede basis om aanvullende fondsen binnen te halen, maar vanwege het structurele karakter (en de mogelijkheid om de gelden op te sparen) kan de financiering snel rondkomen.