ús kubus, kinderen exposeren 20 december t/m 6 januari 2019

In Ús kubus, kinderen exposeren geeft het Fries Museum kinderen een podium. Van een Indonesisch sieradenkistje dat al generaties lang van moeder op dochter wordt overgegeven tot een serie tekeningen van mobiele telefoons, in de tentoonstelling ontdek je verhalen en voorwerpen die de Friese jeugd belangrijk vindt. Ús kubus is het resultaat van het lesprogramma Ik, Friesland en de wereld. Meer dan vijfentwintig klassen kozen zelf welke voorwerpen ze wilden tentoonstellen, en nu zijn deze in het museum te zien. Het is voor het eerst dat het Fries Museum zoveel bruiklenen van kinderen in één keer tentoonstelt.

Schoolklassen uit de bovenbouw volgden het onderwijsprogramma Ik, Friesland en de wereld. Ze gingen vanuit hun eigen interesse en talenten op zoek naar de verhalen achter 16 voorwerpen uit de tentoonstelling Ferhaal fan Fryslân. Ze onderzochten spelenderwijs wat deze voorwerpen voor henzelf betekenen. Reisden Vikingen door hun dorp? En hoe zou een traditioneel Fries kostuum staan?

kubussen

Na het museumbezoek kreeg iedere klas een vitrinekubus mee, met de vraag om een gezamenlijk voorwerp uit te kiezen en om te beschrijven waarom dat voorwerp zo belangrijk voor hen is. In de tentoonstelling worden meer dan 25 kubussen gepresenteerd. In iedere kubus zit het voorwerp van een klas. Het proces was niet altijd even gemakkelijk. Soms moest de leraar helpen en andere keren koos een klas ervoor om meerdere voorwerpen tentoon te stellen. Die klassikale discussie was onderdeel van het lesprogramma; kinderen spelenderwijs laten nadenken over het belang van erfgoed.

verhalen

De leerlingen hebben ook zelf de teksten bij de voorwerpen geschreven. Een van die verhalen komt van groep 7 van basisschool De Sprankel. Zij legden een stuk bot in hun kubus. Die zou afkomstig zijn van een Steppenwisent (uitgestorven bizon). Een van de leerling had het gebeente zelf gevonden in de achtertuin. Een ander verhaal komt van een klas van Obs De Vosseburcht. Zij plaatsten een Indonesisch sieradenkistje in de kubus dat een belangrijk erfstuk is van een van de leerlingen.