lennart lahuis Constant Escapement 

Binnen de tentoonstelling Lennart Lahuis: Constant Escapement draait alles om vergankelijkheid, erosie en tijdelijkheid. Lahuis (Hengelo, 1986) verpakt deze thema’s in een poëtische beeldtaal, waarbinnen conceptuele ingrepen, bijzondere materialen en esthetische kwaliteit hand in hand gaan.

Rode lijn door de tentoonstelling is de serie waswerken waarmee Lahuis in 2015 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst won. De tentoonstelling besluit met nieuw werk waarin de kunstenaar zijn interesse in vluchtigheid en tijdelijkheid in verband brengt met de actualiteit.

brexit

Onlangs heeft Lahuis een serie werken gemaakt waarin recente spanningen binnen de Europese Unie centraal staan. Lahuis plaatst de Brexit bijvoorbeeld in het verlengde van de oorspronkelijke geografische verwijdering van Groot-Brittannië van het Europese vasteland. In deze werken krijgen erosie en vergankelijkheid een politieke lading. Dit gedeelte van de tentoonstelling wordt voortgezet in Keramiekmuseum Princessehof, waar Lahuis gelijktijdig te zien is met een aantal kleiwerken.

Lennart Lahuis, Two-Stage opening of the Dover Strait and the origin of island Britain [Chase Stone], 2018. Silkscreen print and Kozo Whisper Tissue on Handmade Cottonfiber Paper. 227,5x105,5 cm. Foto: Gert Jan van Rooij.

Lennart Lahuis, Two-Stage opening of the Dover Strait and the origin of island Britain [Chase Stone], 2018. Silkscreen print and Kozo Whisper Tissue on Handmade Cottonfiber Paper. 227,5x105,5 cm. Foto: Gert Jan van Rooij.

lennart lahuis

Lennart Lahuis studeerde af aan Artez Zwolle in 2011. Van 2011 tot 2013 werkte hij aan De Ateliers in Amsterdam en recentelijk deed hij residenties bij het BANFF Centre in Canada, EKWC in Oisterwijk en bij de Glasgow Sculpture Studios. Hij heeft geëxposeerd bij Shanaynay in Parijs, Galerie Dürst Britt & Mayhew in Den Haag, Sydney Project Space in Sydney en Kunstraum Düsseldorf in Düsseldorf. In 2015 won Lahuis zowel de Koninklijke prijs voor de schilderkunst als de Piket Kunstprijs. Het werk van Lahuis is onderdeel van collecties van het Fries Museum, Akzo Nobel Art Foundation, de AMC kunstcollectie en de ING collectie. Lahuis wordt vertegenwoordigd door galerie Dürst Britt & Mayhew in Den Haag.

De tentoonstelling Lennart Lahuis: Constant Escapement wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Niemeijer Fonds.

Speel video af

video met lennart