gerrit bennerprijs pedro bakker

De Friese kunstenaar Pedro Bakker (1952) is de winnaar van de GERRIT BENNERprijs 2017. Onderdeel van de tweejaarlijkse prijs voor beeldende kunst is een tentoonstelling in het Fries Museum. Bakker won de prijs voor de ontwikkeling die zijn werk de laatste twee jaar doormaakte. Zijn kleurrijke en uitdagende tekeningen, geïnspireerd door zijn verblijf in China, zijn van 4 november tot en met 31 december 2017 in het museum te zien.

Vanaf eind 2014 verbleef Bakker langere tijd in China voor zijn project Madame Mao, een vervolg op het werk To Draw Politically. In de tentoonstelling volgen we Bakkers ontwikkeling van het laatste politieke werk dat hij in Nederland maakte over de moord op Van Gogh tot zijn meer recente werk, waarin hij thema’s aanboort als oriëntalisme, culturele verschillen en de kunstenaar en zijn muze.

uitdagende verhalenverteller

De jury van de GERRIT BENNERprijs is onder de indruk van Bakkers klassieke tekenstijl en scherpe, kleurrijke werken: ‘De tekeningen kenmerken zich door een rauwe figuratie en grote mate van directheid. Ze getuigen van ambacht, terwijl inhoudelijk voortdurend naar frictie wordt gezocht. Bakkers werk gaat een urgente relatie aan met de huidige tijd en samenleving, waarin het beeld van ‘de ander’ gepaard kan gaan met ongemak en wrijving.’ Bakker wordt een verhalenverteller genoemd die zich blijft vernieuwen zonder zijn herkenbare signatuur te verliezen.

gerrit bennerprijs

De GERRIT BENNERprijs is door de provincie Fryslân in het leven geroepen om het beeldende kunstklimaat een impuls te geven. Met de prijs wil de provincie Fryslân de aandacht voor de beeldende kunst onder het publiek vergroten. Om in aanmerking te komen voor deze prijs moet de beeldende kunstenaar in Friesland wonen en/of werken.

De GERRIT BENNERprijs wordt in opdracht van de provincie Fryslan uitgevoerd door Keunstwurk en het Fries Museum.