eric giraudet de boudemange the story of water, milk and peewit eggs

In 2015 reisde beeldend kunstenaar Eric Giraudet de Boudemange (Frankrijk, 1983) door Friesland op zoek naar lokale verhalen en tradities. Hij leerde fierljeppen, zocht naar kievietseieren en vergaarde kennis over bedreigde weidevogels. Dit jaar maakte hij voor het Fries Museum een zaalvullend landschap van kunstwerken. Vormen, lijnen en bontgekleurde objecten illustreren de relatie tussen het Friese landschap en de provinciale tradities. Eric Giraudet de Boudemange: the story of water, milk and peewit eggs presenteert bekende en nog niet eerder getoonde werken van de kunstenaar.

De kunstwerken van Eric Giraudet de Boudemange zijn speelse en humoristische interpretaties van traditionele (volks)spelen. Ze verbinden oeroude tradities zoals fierljeppen aan actuele ontwikkelingen zoals de steeds intensiever wordende landbouw. Samen met de professionele fierljeppers en broers Oane en Ysbrand Galama ontwierp hij tijdens een residence in Kunsthuis SYB vijf polsstok-sculpturen met carnavaleske kleuren en patronen. De polsstokken maken onderdeel uit van de tentoonstelling, net als een film waarop te zien is hoe de kunstenaar deze Friese sport leert.

Eric Giraudet de Boudemange, Illusions of the Frisian Landscape, 2015, 5 houten polsstokken. Collectie Fries Museum, Leeuwarden.

siliconen huiden

Een andere video is geïnspireerd door het wilsterflappen. Voor deze traditie blaast een vogelvanger op een fluit gemaakt van schapenbeen om wilsters (goudplevieren) te lokken. In de zaal zijn bovendien her en der kleine digibirds te vinden. Wanneer in de film het geluid van een fluit klinkt, reageren de elektronische vogeltjes met vrolijk getsjilp.

Om de menselijke bewegingen in het landschap te verbeelden, maakte Giraudet de Boudemange siliconen afgietsels van zijn eigen lichaam. In de tentoonstellingszaal toont hij een tiental van deze huiden in verschillende houdingen. Hoog opgetrokken benen symboliseren bijvoorbeeld een succesvolle sprong over het water bij het fierljeppen.

meetkettingen

Eric Giraudet de Boudemange ontleent zijn inspiratie niet alleen aan de ervaringen van zijn reis door Friesland, maar ook aan de collectie van het Fries Museum. Zo raakte hij gefascineerd door meetkettingen uit de 15de eeuw. Friese boeren liepen met zo’n ketting door hun land om de grondoppervlakte te bepalen. Ze deden dat aan de hand van een metrisch stelsel dat tegenwoordig niet meer gebruikt wordt. In het landschap dat de kunstenaar voor de tentoonstelling gecreëerd heeft, liggen enkele meetkettingen die hij zelf ontworpen heeft.

illusies van het friese landschap

In samenwerking met het nomadisch kunstinitiatief Festival of Sports heeft Eric Giraudet de Boudemange een boek gemaakt over zijn ontdekkingstocht door Friesland. Het boek vertelt het verhaal van zijn kennismaking met de broers en fierljeppers Oane en Ysbrand Galama. Tijdens wandelingen door het landschap praten zij over Friese natuur, verhalen en tradities. Het boek Illusies van het Friese Landschap is vanaf 1 juli te koop in de museumwinkel.

eric giraudet de boudemange

Eric Giraudet de Boudemange is een alumnus van de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam (2012/2013). Voorafgaand aan die opleiding studeerde hij af aan de Ecole Nationale supérieure des Beaux-Arts in Parijs (2007) en aan Le Fresnoy, studio national des arts contemporains (2011). De kunstenaar heeft zijn werk gepresenteerd in verschillende groep- en solotentoonstellingen, waaronder: De Appel in Amsterdam, Spazioborgogno in Milan, Galerie Waldburger/Wouters in Brussel en Centre Georges Pompidou in Paris. De kunstenaar heeft een grote interesse voor riten en spelen. Hij reist hiervoor over de hele wereld. Zijn belevenissen gebruikt hij als inspiratie voor zijn kunstwerken. Hij leerde voor zijn kunst een geheimzinnig dartspel van Franse mijnwerkers, herten jagen en duiven fokken. De verhalen die hij vertelt gaan over geschiedenis, politiek, volkscultuur, popcultuur, landschappen en biologie.

apenkooi

Vanaf 18 november is er ook een solopresentatie van Eric Giraudet de Boudemange in Billytown, Den Haag. Apenkooi toont een installatie bestaande uit sculpturen, een video en een spel van poëtische correspondentie die gaat over de oorsprong van taal en bewustzijn. Het is een vervolg op een onderzoek uit begin 2017 over de representaties van de figuur van de Wild Man in Europese folklore en de hedendaagse manifestaties in wetenschap, technologie en popcultuur.