dolph kessler topografische observaties

Dolph Kessler (Amsterdam, 1950) reist de hele wereld over en fotografeert in een traditie die met ‘New Topographics’ wordt aangeduid. Hij is gefascineerd door landschappen waar de invloed van de mens duidelijk zichtbaar is. Van een moderne Duitse havenstad aan de Noordzeekust tot een verlaten recreatieplek aan het IJsselmeer. Steeds is hij op zoek naar de unieke alledaagsheid van deze plaatsen. Daarnaast trekt ongerepte natuur zijn aandacht, zoals een besneeuwde heuvelrand of de dynamiek van een waterval. Met drie fotoseries toont Dolph Kessler de plekken die hij de afgelopen tien jaar bezocht.

In de tentoonstelling presenteert Dolph Kessler drie fotoseries met uiteenlopende onderwerpen, die gezamenlijk een beeld geven van de relatie tussen mensen en hun omgeving.

Detail van een van zijn werken

roadtrip

Kessler reist voor zijn foto’s de hele wereld rond, maar haalt ook inspiratie uit zijn eigen leefomgeving. In de fotoserie over Friesland neemt hij de positie in van een buitenstaander met een objectieve houding. Zonder te oordelen over wat hij ziet, legt hij de waterrijke randen, het platteland en de steden van Friesland vast. Zelf noemt Dolph Kessler de fotoserie een visueel dagboek van een roadtrip door Friesland.

noordzee

Foto’s van Kesslers reis rond de Noordzee laten zien hoe mensen die aan dezelfde zee wonen op andere wijze met het water leven. De Nederlandse en Belgische kusten worden gekenmerkt door stranden met zonaanbidders, in Duitsland vond Kessler rotsachtige industriegebieden, In Denemarken vissersboten en aan de Schotse kust fotografeerde hij verlaten gebouwen. Iedereen gebruikt het landschap op een andere manier.

Detail van het werk

ongerepte natuur

De derde serie in de tentoonstelling toont beelden waarin de menselijke invloed juist ontbreekt. De neutrale observaties van de fotograaf maken plaats voor persoonlijke ervaringen die hij in deze landschappen had. Zo portretteerde hij de kalmerende atmosfeer van IJsland en de mysterieuze dichtgebladerde natuur in Polynesië.

dolph kessler

Dolph Kessler studeerde stedenbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Zijn carrière begon als planoloog en als wethouder van Leeuwarden. In 2003 startte hij zijn studie aan de Fotoacademie Amsterdam, waar hij in 2006 afstudeerde met zijn fotoserie Art Fairs. De afgelopen jaren reisde Kessler de wereld af op zoek naar bijzondere landschappen en eigenzinnige plekken.

Dolph Kessler, Dynjandi, 2012, (detail). Collectie Fries Museum, Leeuwarden