de koe denkend aan holland zie ik… koeien!

Denkend aan Holland zie ik… koeien! In deze bijzondere tentoonstelling van twee vooraanstaande fotografen staat de koe in het Nederlandse landschap centraal. Op uitnodiging van het Nederlands Fotomuseum maakte Hans van der Meer een fotoserie geïnspireerd door het beroemde fotoboek Rundvee van Cas Oorthuys. Het boek bevat foto’s van koeien in weilanden, van boeren en stallen. Het schetst een romantisch beeld van het Nederlandse landschap en de veestapel. In de nieuwe fotoserie van Hans van der Meer staat de koe in het huidige Nederlandse veehouderij en landschap centraal. Als je beide series naast elkaar zet, valt op hoeveel de melkveehouderij en het landschap de afgelopen zeventig jaar veranderd zijn.

Foto: Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum

de mix

‘De Mix’ is een initiatief van het Nederlands Fotomuseum. Een hedendaagse fotograaf maakt nieuw werk geïnspireerd door historisch werk uit de museumcollectie. Uit het materiaal van beide fotografen maakt het Nederlands Fotomuseum een selectie.

hans van der meer

Hans van der Meer (1955) studeerde van 1973 tot en met 1976 aan de MTS voor Fotografie in Den Haag en van 1983 tot en met 1986 aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Van der Meer is onder meer bekend van zijn fotoboek Hollandse velden.   

De Mix is een project van het Nederlands Fotomuseum en Rafaël Philippen dat tot stand is gekomen dankzij steun van het Mondriaan Fonds.

Lees hier het artikel uit De Volkskrant over De Koe: Cas Oorthuys en Hans van der Meer