breien! Ontdek de kunst van het breien!

Ontdek de kunst van het breien! Stap de tentoonstelling binnen en laat je onderdompelen in een sprookjeswereld die bol staat van het breiwerk. Floddermutsen van ragfijn kantbreiwerk en bonte retrotruien uit de jaren 80, maar ook de trui van Sarah Lund uit de serie The Killing en het allernieuwste design. Verrassende kleding van jonge, populaire modeontwerpers als Bas Kosters en Stephen West toont hoe breien de mode nog steeds vernieuwt. En bizarre gebreide installaties van internationale kunstenaars laten je zien dat breien totale vrijheid in creatie biedt. Krijg je bij het zien van al dat breiwerk jeukende handen? Dan kun je gezellig een naaldje meebreien in de tentoonstelling. Breien! is te zien tot en met 28 augustus 2016. 

NRC Handelsblad vergeleek Breien! met de tentoonstelling Insteken, omslaan, ... in de Kunsthal in Rotterdam. "Sprankelender, verrassender en eigener is het deels als een sprookjesbos vormgegeven breien!, in het Fries Museum in Leeuwarden."

Bregje Lampe schreef in de Volkskrant: "Het Fries Museum is erin geslaagd een stoffig uitgangspunt als breien te vertalen naar een originele tentoonstelling... In de grote zaal is ontwerper Meulendijks helemaal losgegaan: die is vormgegeven als een sprookjesbos... De trui van Sarah Lund en een wolf van mensenhaar, het Fries Museum laat zien dat breien behoorlijk hot is."

trailer breien!

Werk je graag lekker mindful aan een sjaal of ben je juist een wildbreier? Geroutineerd in de techniek, beginner of er nog niet aan toegekomen om de breipennen op te pakken? Hoe dan ook,Breien! laat je versteld staan over de veelzijdigheid van het ambacht. De bijzondere textielcollectie van het Fries Museum vormt de basis voor de tentoonstelling. Daarnaast haalt het museum een aantal spectaculaire bruiklenen naar Leeuwarden. 

breien!

te zien

Een volledig gebreide ruimte, de geschiedenis van het breien verbeeld in kijkkastjes en een sprookjeswereld met een eclectische mix van breikunst en bijzondere installaties: elke zaal is een nieuwe verrassing. De tentoonstelling dompelt je onder in de wondere wereld van het breien. Soms zelfs letterlijk, want in ‘City of Stitches’ van de Deense kunstenares Isabel Berglund, word je onderdeel van een volledig handgebreide ruimte. Je kunt ingebreide kledingstukken aantrekken en opgaan in het werk. Twaalf kijkkasten geven je een inkijkje in de geschiedenis van het breien. Elk kastje toont een belangrijk collectiestuk in een gebreide historische setting. Zo wordt een maliënhandschoen (een ‘gebreide’ ijzeren handschoen behorend bij een harnas) gepresenteerd in een landschap van gebreide bomen met een middeleeuws kasteel. En staat de oudste breischede (een hulpmiddel om sneller te breien) van professioneel houtsnijwerk uit 1588, in een kousenwinkel. Ook laat de tentoonstelling zien dat breien met de tijd meebeweegt. Patronen ontwikkelen en typeren stijlen en groepen mensen. Denk bijvoorbeeld aan Noorse wollen handschoenen en nostalgische visserstruien. De media spelen hierin ook een belangrijke rol: Herinner je de ‘Starsky & Hutch-vesten’? En hoe er een paar jaar geleden een hype ontstond rond de truien van Sarah Lund uit de serie ‘The Killing’?

In de grootste zaal van de tentoonstelling komt alles samen: historisch breiwerk, moderne breikunst en het allernieuwste design. Topstukken uit de collectie zijn verfijnde kralentasjes en gouden Friese oorijzers met floddermutsen van ragfijn Fries kantbreiwerk. Maar ook 18de-eeuwse mitaines; vingerloze handschoenen om de armen blank te houden. Nu opnieuw mode, doordat je hiermee in de winter makkelijk je smartphone kunt bedienen. Het historische wordt afgewisseld met verrassende en eigentijdse bruiklenen. Waar de blije, mysterieuze breisels van de Londense kunstenares Zoë Landau Konson je direct laten glimlachen, moet je bij de sprookjesachtige werken van Chrystl Rijkeboer even wennen aan het gebruikte materiaal: mensenhaar. Daarnaast zie je de bekende gebreide designpoefen van Christien Meindertsma, de kleurrijke swants 
(broeken gemaakt van truien - sweater pants) van Stephen West en fashionitems van Nederlands hipste modeontwerper Bas Kosters.

vrolijk

Studio La Meul bedacht voor Breien! een fris, vrolijk en sprookjesachtig tentoonstellingsontwerp. Collectiestukken worden op originele wijze gepresenteerd in kijkkasten, op etalagepoppen met dierenhoofden en op volledige dier- en natuurfiguren. Je kijkt je ogen uit: floddermutsen op hoofden van ganzen, visserstruien op een buste van een hert, een struik van Noorse handschoenen en een boom die volhangt met kralentasjes. Het kan bijna niet anders dat je bij het zien van al dat breigoed ook wilt voelen. Daarom is er een speciale voelroute aangebracht in de tentoonstelling. En de tekstbordjes zijn natuurlijk geïnspireerd op waslabels!

meedoen

Tijdens de tentoonstelling wordt er elke dag gebreid in het Fries Museum. Er is een breiplaats waar iedereen kan breien. Op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag zitten er zelfs ‘museumbreiers’ klaar. Je kunt ze vragen om tips en trucs en samen met ze breien. Bovendien organiseert het museum een breiwedstrijd, breicursussen, een breicafé en meer.

schoolgroepen

Uiteraard hebben we voor leerlingen ook brei-plezier in petto. Lees meer over ons onderwijsprogramma
Alle kinderen van groep 5 en 6 van het primair onderwijs uit Leeuwarden breien in het kader van het kunstmenuprogramma mee aan een bijzonder lichtkunstwerk, gemaakt van LAPPIONS. Elke klas maakt van vele kleine lapjes een lap en dat wordt een lappion. Het lichtkunstwerk groeit steeds verder aan en is tot en met de voorjaarsvakantie van 2016 te zien in het museum. 


thuis doen

Breien! wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan FondsFonds 21VSBfondsStichting Woudsend Anno 1816 en het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân. De participatieruimte en het activiteitenprogramma worden mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het kunstmenuprogramma breien in de klas is mogelijk gemaakt door conceptontwikkelaar Crafts Council Nederland, met inzet van vele breiwilligers van Vrouwen van Nu Fryslan en studenten vanD'Drive.

VSBfonds ondersteunt initiatieven die bijdragen aan een samenleving waarin iedereen actief meedoet, zich betrokken voelt en de kans heeft persoonlijk en maatschappelijk te groeien. Het fonds is actief op drie gebieden: Mens & Maatschappij voor sociale initiatieven die meedoen als doel hebben, Kunst & Cultuur voor plannen waardoor meer mensen kunnen genieten van kunst en cultureel erfgoed en Beurzen voor studenten die in het buitenland verder willen studeren of onderzoek doen. Het fonds steunt projecten met geld, kennis, ervaring en een professioneel netwerk.