museumjeugd universiteit

Wil jouw kind altijd het naadje van de kous weten? Geef hem of haar dan op voor de MuseumJeugdUniversiteit. Echte wetenschappers en experts vertellen over beroemde Friezen zoals M.C. Escher en Saskia Uylenburgh, de vrouw van Rembrandt 
van Rijn. Na afloop krijgen de deelnemers een heus diploma! Kijk voor meer informatie over de lezingen en om aan te melden op de website van MuseumJeugdUniversiteit.

7 oktober: wat is de geheime formule van m.c. escher?

Tijdens dit college vertelt Judith Spijksma, curator van de tentoonstelling Escher op Reis, alles over het leven en werk van M.C. Escher.

14 oktober: hoe maakt escher oneindige tekeningen?

Hoe kon de beroemde kunstenaar M.C. Escher oneindig veel dingen tekenen op een gewoon velletje papier? Wiskundeprofessor Bart de Smit laat een aantal voorbeelden zien waarop oneindig veel te zien is.

11 november: heeft viglius zicht vergist?

Viglius van Aytta (1507-1577) werd geboren vlakbij Leeuwarden. Hij wist veel van rechtspraak en was een belangrijke adviseur van twee Spaanse koningen. Toen de Nederlanders in opstand kwamen tegen de Spaanse koning, bleef hij zijn koning trouw. Was dit verstandig van hem of juist dom? En waarom gebruikte Viglius geheimschrift? Historicus Josse Pietersma werkt mee aan een tentoonstelling over Viglius en legt het uit.

9 december: wie was de vrouw aan Rembrandts zijde?

Iedereen kent Rembrandt, de grote Nederlandse schilder. Veel mensen weten ook dat zijn vrouw Saskia Uylenburgh was. Maar slechts weinigen weten dat Rembrandt en Saskia in een klein dorp dicht bij Leeuwarden hun bruiloft vierden. Saskia was namelijk een Fries meisje, geboren in Leeuwarden. Tijdens dit college ga je haar beter leren kennen. Theresa Rösner is nauw betrokken bij de tentoonstelling Rembrandt & Saskia: Trouwen in de Gouden Eeuw.

zo 7 en 14 oktober, 11 november en 9 december
Tijd: 11.30-12.30 uur
Prijs voor de hele reeks: €20,- museum-
Aanmelden: via de website van MuseumJeugdUniversiteit