midwinternacht


Op 21 december vieren we midwinternacht! Het museum is open tot 22.00 uur ‘s avonds. De hele dag is er een vikingmarkt met gluhwein, warme chocolademelk, live muziek en er zijn tattoo artists, verhalenvertellers en workshops. Kom vooral verkleed als Viking en doe mee aan de kostuumwedstrijd. Meld je hiervoor aan via het formulier onderaan deze pagina.

foto door ruben van vliet

warme chocolademelk en glühwein

’s Middags is het extra leuk voor gezinnen! Er zijn doorlopend workshops en je kan bij Café Thús de hele middag warme chocolademelk, glühwein en Rodulf de Viking honingtripel halen. De hele museumhal is in vikingsfeer, het is extra gezellig met zitjes, live muziek en allerlei activiteiten. Alle activiteiten kan je bijwonen op vertoon van een geldig entreebewijs. Het is aan te raden vooraf te reserveren voor de film Midsommar in Slieker Film.
de hele middag
museumhal en café thùs

workshops

De workshops zijn geschikt voor jong en oud! Maak je eigen vikingarmband of schild. 's Middags kunnen kinderen terecht bij de tatoeeërders van TUIG tattooshop voor een neptattoo. Getekend voor even ;).
13.00 tot 16.00 uur

foto door Silvy Maatman

zwaardvechten

Op de 2e verdieping, in het atelier naast de tentoonstelling Wij Vikingen, leert stuntman Rouke Pouw je de fijne kneepjes van zwaardvechten. Waan jezelf een echte Viking en leer zwaardvechten! Gevechtschoreograaf en stuntcoördinator Rouke Pouw en zijn team van Vanguard Action hebben stunts verzorgd voor films als Redbad, Michiel de Ruyter, Feuten: het feestje & De ontvoering van Freddy Heineken. Als je zeker wil zijn van een plekje kan je je vanaf 13.00 uur aanmelden bij het atelier.
De workshop is gratis bij te wonen op vertoon van je entreekaartje voor het museum. Vol = vol. 

13:00-15:00 tot 12 jaar.

15:00-17:00 vanaf 12 jaar.

13.00 tot 17.00 
2e verdieping, atelier

vikings

midsommar

Geheel in stijl presenteert Slieker Film om 15.45 uur Midsommar. Tijdens de kortste dag van het jaar duik je met Slieker in de viering van de langste dag van het jaar. In deze broeierige horrorfilm volg je een groep Amerikaanse vrienden. Ze komen terecht in een Zweedse hippiegemeenschap op de langste dag van het jaar, wanneer de zon niet onder gaat. Na een warm welkom nemen de idyllische festiviteiten bizarre, gewelddadige vormen aan.
Kortom, met ‘Midsommar’ is het bij Slieker op 21 december tweeëneenhalf uur langer licht. Maar of je daar nou blij mee moet zijn… 
15.45 in Slieker Film
Reserveer je kaarten via www.sliekerfilm.nl

midsommar

verhalen op zaal

Museumgidsen staan de hele middag klaar in Wij Vikingen voor extra toelichting. Stel ze vragen over luister naar hun verhalen over de bijzondere schatten, wapens en voorwerpen in de tentoonstelling.

Gerwin de Vries vertelt speciaal voor kinderen vanaf 14.00 uur vikingverhalen in de boot. Elk verhaal duurt 10 minuten
startmomenten 14.00, 15.00 en 16.00 uur

Diana Spiekhout, conservator van Wij Vikingen en zelf vikingre-enactor, vertelt vanaf 17.00 uur verhalen in de vikingboot. Ze vertelt het verhaal twee keer, een kwartier lang.
startmomenten 17.00 en 18.00 uur

Abe de Verteller is een beroepsverteller. Je kent hem misschien van Castlefest. Hij neemt je vanaf 20.00 uur in Wij Vikingen mee naar mythen, sagen en vikingverhalen.
van 20.00 tot 22.00 uur

vikingdiner

Update: het vikingdiner is uitverkocht

De hele avond kan je terecht bij Café Thús voor een vikingbiertje. Speciaal gebrouwen door Brouwerij Grutte Pier: Rodulf de Viking. De honingtripel van 7,5 % is speciaal ontwikkeld voor de tentoonstelling Wij Vikingen.

Het vikingdiner bij ons was al snel uitverkocht, dat hebben onze buurtjes van Grandcafé Z ook gehoord... Daarom doen zij ook op zaterdag 21 december mee met een alternatief vikingdiner! Zo ben je toch dichtbij: kan je snel heen en weer naar het museum voor de verhalenvertellers en de muziek 's avonds! Voor een speciale prijs van € 10,- p.p. krijg je een goed gevulde Måltid suppe (met aardappel, kip en groentes) met stevig brood en een karaktervol biertje van overzee: Texels Skuumkoppe.

Reserveren kan via hun website https://grandcafez.nl/reserveren/
Reserveer direct --> vermeld daarbij in de opmerkingen : Vikingdiner

live muziek

Vanaf 15.00 galmt de muziek van The Shoe Eating Rabbits op verschillende plaatsen in het museum. Vanuit verschillende muzikale windstreken heeft de band elkaar gevonden. Hun viool, accordeon, resonatorgitaar en meerstemmige zang maken het mogelijk om overal te kunnen spelen! Ook speelt de DJ vanaf 19.00 spannende vikingmuziek.

winnen

Doe vooral je best op je outfit! De beste viking van de avond krijgt een prijs! Vanaf 19.30 is er een kostuumwedstrijd. Er kunnen 20 mensen meedoen. Je kostuum wordt beoordeeld door een professionele jury. Als je wil kan je er ook een act bijdoen. Je mag een act voorbereiden van maximaal 20 seconden. Vul het formulier zo volledig mogelijk in naar je viking-zelf. De winnaar krijgt een geplunderde viking-goodiebag!

aanmelden kostuumwedstrijd