lezing: het glas van de friese adel

lezing door de conservator

Wil je meer weten over Verzameld werk? In verschillende lezingen vertellen de conservatoren van het Fries Museum over de totstandkoming van de tentoonstelling en wat er achter de schermen allemaal met de collectie gebeurt: van aankopen en lenen tot restaureren en herplaatsen.

lezing: het glas van de friese adel
door Eveline Holsappel, conservator erfgoed 16de - 20ste eeuw
Een van de topstukken van de tentoonstelling Verzameld Werk is ongetwijfeld een glazen beker uit 1599. De beker was te zien tijdens een uitzending van Tussen Kunst en Kitsch in september 2018. Gemaakt in Antwerpen en rijk versierd met bladgoud, maskers en turkooizen pareltjes. Langs de rand van het glas staan 22 namen gegraveerd. Voor welke bijzondere gelegenheid is deze kostbare beker gemaakt? Wie zijn de jonge mensen die hun naam met diamant op de beker hebben gezet? En hoe is het stuk in het Fries Museum terecht gekomen?

Data: donderdag 13 juni
Tijd: 13.30 tot 14.15 uur