debatavond: kunst en geschiedenis

Donderdagavond 14 juni debatteren drie Friese kunstenaars in het Fries Museum over de verbinding tussen geschiedenis en kunst. Onder leiding van kunsthistoricus David Stroband bespreken B.C. Epker, Pedro Bakker en Alle Jong de rol van geschiedenis in hun werk. De werken van deze kunstenaars gaan allemaal op hun eigen manier een relatie aan met de moderne samenleving en slaan een brug naar het verleden. De avond start om 20.00 uur en is kosteloos bij te wonen.

Beeldend kunstenaar B.C. Epker nam het initiatief voor deze avond om een podium te creëren voor meer verdieping van de hedendaagse Friese kunst. Eerst lichten Epker, Jong en Bakker toe hoe zij in hun eigen werk een verbinding leggen tussen kunst en geschiedenis. Vervolgens geven ze aan de hand van het thema een verdieping op de aard van de Friese kunst. De debatavond is een gesprek waaraan bezoekers actief kunnen deelnemen. Gespreksleider is kunsthistoricus David Stroband.

datum: 14 juni
tijd: 20.00-21.30 uur
prijs: gratis

aanmelden kan onderaan deze pagina

b.c. epker

B.C. Epker is beeldend kunstenaar, docent en adviseur. Hij maakt tekeningen en grafiek. De afgelopen jaren is zijn werk tentoongesteld in Halle 14 in Leipzig, Galerie Carolyn Heinz in Hamburg, Stedelijk Museum Schiedam en Galerie Hoch+Partner in Leipzig. Zijn werk is opgenomen in de collecties van o.a. het Rijksmuseum Amsterdam, Gemeente Museum Den Haag, Stadtmuseum Borken, Letter Stiftung Köln en Fries Museum Leeuwarden. In 2006 publiceerde hij het boek B.C. Epker, Lucid Domains / Lucide Domeinen en in mei dit jaar verscheen het boek Poolkoorts / Arctic Fever, geïnspireerd door de historische dagboeken van de Amelander walvisvaarder Hidde Dirks Kat (1747-1824), met gedichten van Peter du Gardijn. Meer info: www.epker.nl

alle jong

Op een wel heel bijzondere manier slaat Alle Jong (1988) met zijn beeldende werk bruggen tussen het heden en het verleden. Zijn jonge maar veelzijdige oeuvre zit vol verwijzingen naar de tijd voordat het Modernisme zijn intrede deed. De media die hij daarbij inzet variëren van reusachtige houtskooltekeningen tot originele 17e, 18e en 19e-eeuwse archieven, en van decennia-oude, ongeopende brieven tot videogames en 3D-animaties die met een VR-bril bekeken moeten worden.

pedro bakker

Pedro Bakker behaalde in 2010 zijn Master Artistic Research aan de Universiteit van Amsterdam met een solotentoonstelling in W139. Zijn grote gekleurde tekeningen worden sindsdien internationaal tentoongesteld. In 2013 volgde zijn project “To Draw Politically”, waarvan het Fries Museum bijna alle tekeningen in de collectie opnam. In 2014/15 verbleef Pedro Bakker acht maanden in China om aan zijn project “Madame Mao” te werken. Het jaar daarop verscheen het boek Innocent. De tekening op de voorkant was prijswinnend voor de Gerrit Bennerprijs. Met de Werkbijdrage Bewezen Talent van het Mondriaan Fonds voert Bakker de laatste jaren zelf ook performances uit. Binnenkort opent het kunstproject Fertile Soil aan de Oudebildtdijk, waar zijn werk “In Memory of 1871 te zien is, over de socialistische voorman Domela Nieuwenhuis.

 

aanmelden