sits, katoen in bloei publicatie bij de gelijknamige tentoonstelling

Sits, katoen in bloei laat de mooiste en meest bijzondere sitsen zien uit de collectie van het Fries Museum. Het vertelt de verhalen van de mensen die de sits aan ons hebben overgeleverd. Sits is het oorspronkelijk handgeschilderde, geglansde katoen uit India. Het Nederlandse woord sits is afgeleid van het Perzische chitta, dat ‘bedrukt’ betekent. Het is een tijdrovende techniek met gebruik van chemische middelen om plantaardige kleurstoffen te binden aan katoenvezels. De stof is daardoor niet alleen soepel en veelkleurig, maar ook was- en kleurecht. 

In de zestiende eeuw bestond er in Azië een levendige handel in het handbeschilderde katoen. Vanaf 1664 nam de Verenigde Oost-Indische Compagnie sitsen mee naar de Republiek. Hier werden de beschilderde doeken gebruikt als wandbespanning en spreien, maar ook in mannen-, vrouwen- en kinderkleding. Sits werd het kenmerk van de Hindelooper streekdracht. Mede hierdoor beschikt het Fries Museum over een grote collectie sitsen. Topstukken zijn een achttiende-eeuwse kimono en een wandkleed uit de zeventiende eeuw: de oudste sits in Nederland.

Gieneke Arnolli

Gieneke Arnolli

Sinds 1980 is Gieneke Arnolli lid van de Nederlandse Kostuumvereniging, waarvan ze de laatste 6 jaar voorzitter was. Na haar opleiding aan de Academie Minerva in Groningen werd zij conservator Mode & Textiel in het Fries Museum, waar ze nu al 37 jaar werkzaam is. Een lange loopbaan als conservator Mode & Textiel in combinatie met haar voorliefde voor kleur zorgen voor een grote belangstelling voor sitsen. In 2016 werd haar boek Sits, katoen in bloei uitgebracht. Een begeleidende publicatie over bijzondere stukken uit de collectie sits van het Fries Museum.