rijk geïllustreerde publicatie escher op reis

Bij de grootschalige tentoonstelling Escher op reis verschijnt een tweetalige publicatie in het Nederlands en Engels. Net als in de tentoonstelling volg je in het boek de reizen van de wereldberoemde graficus M.C. Escher, die een bepalende invloed hadden op zijn persoonlijke en artistieke ontwikkeling. De catalogus bevat alle prenten die vanaf 28 april te zien zijn in Escher op reis en kost 29,95 euro. Het boek wordt uitgegeven door het Fries Museum in samenwerking met de M.C. Escher Stichting, Maurits S.r.l. en WBOOKS.

over het boek

In Escher op reis treden bezoekers in de voetsporen van de reislustige M.C. Escher. Het gelijknamige boek voert lezers mee van zijn geboortestad Leeuwarden naar de Zuid-Europese landschappen waar de kunstenaar zo van hield. In de bijna 200 pagina’s tellende publicatie worden de deuren geopend naar Eschers verbeeldingskracht. Ze bevat een bijdrage van Escherverzamelaar Federico Giudiceandrea, gevolgd door een overzicht van alle prenten uit de tentoonstelling met korte toelichtingen, een beknopte biografie en een bibliografie.

Links: M.C. Escher's "Castrovalva" (1930) en rechts: M.C. Escher's "Waterval" (1961), © the M.C. Escher Company B.V. All rights reserved. www.mcescher.com. Klik om de volledige afbeeldingen te zien.

maurits cornelis escher

Maurits Cornelis Escher (1898-1972) zag het levenslicht in het voormalige paleis van Maria-Louise van Hessen-Kassel in Leeuwarden, waar sinds 1917 Keramiekmuseum Princessehof gevestigd is. Na zijn studie aan de School voor Bouwkunde en Sierende Kunsten in Haarlem trok Escher de wijde wereld in. Vooral in Italië raakte hij geïnspireerd, niet zozeer door de klassieken uit de kunstgeschiedenis maar door de betoverende omgeving waarin hij zich onderweg bevond. Ook het aanzicht van nachtelijk Rome trof hem. Zijn verbeelding van Atrani aan de Amalfikust speelde jaren later een sleutelrol in de bekende houtsnede Metamorphose II (1940). In Italië, waar Escher van 1923 tot 1935 woonde, beleefde de graficus gelukkige en productieve jaren.

Portretfoto M.C. Escher © the M.C. Escher Company B.V. All rights reserved. www.mcescher.com

Portretfoto M.C. Escher © the M.C. Escher Company B.V. All rights reserved. www.mcescher.com. Klik om de volledige afbeelding te zien.

inspirerend italië

Het zijn vooral de prenten uit Eschers Italiaanse periode waar technisch ingenieur Federico Giudiceandrea door geraakt wordt. De verzamelaar bezit een van Europa’s grootste privécollecties Escherprenten. Zijn eerste prent, Relativiteit (1953), kocht hij in de jaren negentig van de vorige eeuw. Eschers Italiaanse voorstellingen brengen hem terug naar de plaatsen die hij kent uit zijn jeugd en van zijn familie. In zijn artikel gaat Giudiceandrea dan ook voornamelijk in op de inspiratie die M.C. Escher uit Italië haalde en waar hij nog jarenlang uit zou putten. De werken die hij hier maakte bleken de opmaat naar het spel met de werkelijkheid dat we zo goed kennen van zijn late werk.

Dag en Nacht (1938), M.C. Escher © the M.C. Escher Company B.V. All rights reserved. www.mcescher.com

Boven: M.C. Escher's "Dag en Nacht" (1938), © the M.C. Escher Company B.V. All rights reserved. www.mcescher.com. Klik om de volledige afbeeldingen te zien.

waar te koop

De publicatie verschijnt op 23 april 2018. Het boek is te koop voor €29,95 in onze museumwinkel of in de boekhandel. Ook is de publicatie online te bestellen via WBooks.

specificaties

Auteur Federico Giudiceandrea
Uitgever Fries Museum in samenwerking met de M.C. Escher Stichting, Maurits S.r.l. en WBOOKS
ISBN 978 94 625 8275 0
Aantal pagina's 186
Formaat 20 x 25 cm
Illustraties ca. 100 afbeeldingen kleur
Uitvoering Hardback
Jaar  2018
Taal Nederlands-Engels