vrouwen in de oorlog

Het jaar 2018 is uitgeroepen tot Jaar van verzet. Gedurende dit themajaar wordt in heel het land extra aandacht besteed aan het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. In dit kader organiseert het Fries Verzetsmuseum elke maand een instaprondleiding over een specifiek thema van het WO2 verzet. Donderdag 8 maart wordt er tijdens de rondleiding meer vertelt over vrouwen in de Tweede Wereldoorlog. De rondleiding begint om 13.30 uur in de museumhal en deelname is gratis op vertoon van een entreebewijs.

Tijdens de rondleiding staan de persoonlijke verhalen van vrouwen centraal. Vrouwen die met gevaar voor eigen leven koerier waren voor het verzet, Joodse onderduikers in huis namen en neergestorte, geallieerde piloten hielpen. Een ervaren museumdocent neemt de bezoeker mee door het Fries Verzetsmuseum om aan de hand van persoonlijke voorwerpen en ooggetuigenverslagen het verhaal van de vrouwen te vertellen.

jaar van verzet
Het Platform Herinnering Tweede Wereldoorlog (Platform WO2) heeft 2018 uitgeroepen tot themajaar ‘Jaar van Verzet’. Het Platform WO2 is een netwerkorganisatie waarin verschillende organisaties, waaronder het Fries Verzetsmuseum, de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend houden voor toekomstige generaties. In het Fries Verzetsmuseum ontmoeten bezoekers de bewoners van Friesland in de jaren 1940-1945. Friezen en niet-Friezen vertellen hoe zij de oorlog op het platteland in Friesland beleefden. Met speciale aandacht voor de spectaculaire Overval van het Friese verzet op het Huis van Bewaring in Leeuwarden.

De themarondleiding Vrouwen in de oorlog wordt gehouden op donderdag 8 maart om 13.30 uur en is gratis te volgen op vertoon van een entreebewijs.