vacature: medewerker publieksinformatie

Fries Museum, Keramiekmuseum Princessehof en Fries Verzetsmuseum zoeken per direct een ervaren Medewerker publieksinformatie voor 21,6 uur per week.


de musea

Het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof vormen een organisatie van twee zelfstandige en eigentijdse musea waar kwaliteit en publiek voorop staan. Het Fries Museum beschikt over een omvangrijke en gevarieerde collectie en zet deze collectie in om de bezoekers te inspireren door de kunst, cultuur en geschiedenis van Friesland te laten leven. Een onderdeel is het Fries Verzetsmuseum dat zich richt op Friesland in de Tweede Wereldoorlog en verbinding maakt met de huidige maatschappelijke ontwikkelingen door educatie en voorlichting. Keramiekmuseum Princessehof zet zijn topcollectie in om met aantrekkelijke tentoonstellingen verhalen over keramiek uit Azië en Europa te vertellen aan kunst- en cultuurliefhebbers.

wij vragen

Maak jij de vertaalslag van kunst en erfgoed naar het publiek? Wij zoeken per direct een creatieve verhalenverteller met een gouden pen. Je zorgt ervoor dat onze tentoonstellingen en presentaties maximale impact hebben op onze bezoekers. Je draagt bij aan de ontwikkeling van tentoonstellingsconcepten en vertaalt deze vervolgens in een doorwrocht maar verrassend informatieplan en weet bij elk element het juiste medium te kiezen. Je draagt met een heldere bewegwijzering bij aan een prettig museumbezoek. Jij en je collega zijn verantwoordelijk voor: het tentoonstellingsplan, dat je opstelt samen met de inhoudelijk verantwoordelijke conservator, zaalteksten in de tentoonstellingen en vaste presentaties, audiovisuele informatielagen in de tentoonstellingen en presentaties, van video en audiotours tot interactieve applicaties; de bewegwijzering in de musea, van routing tot plattegronden.

verdere functie-eisen en benodigde competenties zijn

 • Je hebt een academische opleiding en beschikt over algemene basiskennis van kunst, cultuur en geschiedenis;
 • Je hebt minstens 3 jaar ervaring met inhoudelijke begeleiding van een breed publiek;
 • Je kunt goed conceptueel denken;
 • Je weet wetenschappelijke informatie naar publieksteksten te vertalen;
 • Je schrijft gemakkelijk en foutloos en weet je toon en stijl te variëren al naar gelang de te raken doelgroep;
 • Je hebt aantoonbare affiniteit met kunst en/of erfgoed;
 • Je hebt gevoel voor vormgeving;
 • Je bent een organisatietalent dat planningen behaalt, budgetten bijhoudt en externe partijen aanstuurt;
 • Je kunt goed onderhandelen en bent resultaatgericht;
 • Je werkt zelfstandig, maar vindt het ook prettig om deel uit te maken van een team en kunt uitstekend samenwerken;
 • Je hebt kennis van moderne communicatiemethoden en overdrachtstechnieken en ervaring met multimedia.

wij bieden

 • Een uitdagende baan voor 21,6 uur per week [0,6 fte];
 • Een salaris conform de salarisschalen van de Museum cao, maximaal € 3.547,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband van 36 uur;
 • Een tijdelijke aanstelling voor de duur van 7 maanden met daarna de mogelijkheid van verlenging voor een periode van 17 maanden. In het algemeen volgen wij de Museum CAO. Een van de uitzonderingen daarop is het pensioenfonds: Fries Museum | Keramiekmuseum Princessehof is aangesloten bij het ABP.

functiebeschrijving

Lees hier de volledige functiebeschrijving.

meer informatie

Heb je vragen? Neem dan contact op met Femke Haijtema, hoofd afdeling Publiek & Presentaties, telefoon: 058 294 8962, e-mail: f.haijtema@friesmuseum.nl. In verband met vakantie bereikbaar vanaf 20 augustus. 

solliciteren?

Ben jij onze nieuwe Medewerker publieksinformatie? Stuur dan uiterlijk zondag 2 september a.s. ter attentie van Femke Haijtema je sollicitatiebrief met motivatie en curriculum vitae per e-mail naar vacature@friesmuseum.nl onder vermelding van 'vacature Medewerker publieksinformatie‘. De eerste sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden op maandag 10 september. Een vervolggesprek vindt plaats op dinsdag 18 september.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.