vacature

Wij zoeken een curator moderne en hedendaagse keramiek voor 16 uur per week.

Je bent een creatieve en enthousiaste professional en specialist op het vakgebied moderne en hedendaagse keramiek, dat wil zeggen keramiek vanaf het jaar 1940. Je hebt oog voor ontwikkelingen in de hedendaagse kunst in het algemeen en moderne en hedendaagse keramiek in het bijzonder, zowel studio-keramiek als design en beeldende keramiek. Je hebt een groot netwerk op dit vakgebied met de juiste contacten in de (inter)nationale wereld van musea, galeries, beurzen, kenners en verzamelaars. Je bent goed op de hoogte van de ontwikkelingen binnen het vakgebied. Vanuit die expertise positioneer je het museum op dit vakgebied zodanig dat het een leidende rol kan spelen in de discipline keramiek. Je signaleert interessante kunstenaars en ontwerpers op het gebied van keramiek en doet voorstellen voor het verwerven van collectiestukken en het verder ontwikkelen van de collectie. Je bent verantwoordelijk voor de inhoudelijke informatie en levert een belangrijke bijdrage aan een actuele en vernieuwende programmering van moderne en hedendaagse keramiek in Keramiekmuseum Princessehof. Daarbij denk je zowel vanuit de visie van het museum  als de maatschappelijke relevantie en de behoeften van de bezoekers van het museum.

Je werkt zelfstandig, maar vindt het prettig om deel uit te maken van een team van conservatoren en collectiemedewerkers.

functie-eisen

• Academisch denk- en werkniveau op het gebied van kunst, cultuur en/of geschiedenis;
• Aantoonbare brede kennis en ruime ervaring op het gebied van moderne en hedendaagse keramiek;
• Een uitstekend nationaal en internationaal relevant netwerk;
• Ervaring met het bedenken en het maken van tentoonstellingen;
• Ervaring met collectieregistratiesystemen (Adlib);
• Uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden in het Nederlands en Engels.

competenties

Je bent creatief en hebt een heldere visie;
Je hebt impact, bent overtuigend en resultaatgericht;
Je hebt gevoel voor trends en bent publieksgericht;
Je bent nieuwsgierig en bent zeer geïnteresseerd in actuele ontwikkelingen op het gebied van moderne en hedendaagse keramiek;
Je hebt sterke communicatieve en sociale vaardigheden.

klik hier voor de functiebeschrijving. 

wij bieden

Een interessante en uitdagende functie in een dynamische organisatie met enthousiaste collega’s, een voorlopige aanstelling voor een jaar met uitzicht op een vast dienstverband en een salaris afhankelijk van kennis en ervaring volgens de salarisschalen van de Museum CAO (maximaal € 3.810,-- bruto per maand bij een 36-urige werkweek). Over het algemeen volgen wij de Museum CAO. Een van de uitzonderingen daarop is het pensioenfonds: het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof zijn aangesloten bij het ABP.

de organisatie

Het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof vormen een organisatie van twee zelfstandige en eigentijdse musea waar kwaliteit en publiek voorop staan. Het Fries Museum beschikt over een omvangrijke en gevarieerde collectie en zet deze collectie in om de bezoekers te inspireren door de kunst, cultuur en geschiedenis van Friesland te laten leven. Een onderdeel is het Fries Verzetsmuseum dat zich richt op Friesland in de Tweede Wereldoorlog en verbinding maakt met de huidige maatschappelijke ontwikkelingen door educatie en voorlichting. Het Fries Museum wil de kansen van de volgende jaren grijpen om in 2020 meer gewaardeerd en sterker dan ooit Friesland en de wereld te verbinden. Keramiekmuseum Princessehof zet zijn topcollectie in om met aantrekkelijke tentoonstellingen verhalen over keramiek uit Azië en Europa te vertellen aan kunst- en cultuurliefhebbers. Het Princessehof wil de hoge waardering van zijn bezoekers bestendigen en nog meer cultuurgeïnteresseerde bezoekers trekken.

De gezamenlijke organisatie van de beide musea bestaat uit bijna 60 medewerkers (45 fte), verdeeld over 5 afdelingen: Collecties, Publiek & Programma, Facilitaire Zaken, Finance & control en Human Resources. Zij werken samen met 180 vrijwilligers en een groot aantal medewerkers die extern worden ingehuurd. De organisatie Fries Museum-Keramiekmuseum Princessehof is flexibel en toekomstgericht en de beide musea hebben zich ontwikkeld tot moderne en professionele musea. Voor de kerncollecties van het Keramiekmuseum Princessehof (Aziatische, Europese en Moderne & hedendaagse keramiek) en van het Fries Museum (Oude & toegepaste kunst, Moderne & hedendaagse kunst, Mode & textiel, Terpentijd & Middeleeuwen en Tweede Wereldoorlog) beschikken de musea over deskundige conservatoren en collectie- en kennisbeheerders.

De komende jaren ligt het accent op:
• De positie van het Keramiekmuseum Princessehof, Fries Museum, Fries Verzetsmuseum en hun collecties in de samenleving versterken;
• Verbinden en vindbaar maken van de collecties en de kennis van de collecties;
• Samenwerken met vier andere erfgoedorganisaties in het Kolleksjesintrum Fryslân;
• Verbanden leggen en samenwerken met organisaties binnen en buiten Nederland;
• Bijdragen aan Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018;
• Ontzamelbeleid formuleren en uitvoeren.

solliciteren

Ben je geïnteresseerd in deze functie, stuur dan uiterlijk 8 januari a.s. jouw sollicitatiebrief met motivatie en curriculum vitae per email naar humanresources@friesmuseum.nl onder vermelding van ‘vacature Curator moderne en hedendaagse keramiek’. Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer Kris Callens (directeur), k.callens@friesmuseum.nl. De eerste sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden op 12 januari 2017. Vervolggesprekken vinden plaats op 18 en 24 januari.

Zie ook www.friesmuseum.nl en  www.princessehof.nl,

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.