textiellezing annemor sundbø

Op zaterdag 14 mei krijgt het Fries Museum hoog bezoek. De Noorse textielontwerpster en weefdocent Annemor Sundbø komt een lezing geven over haar ervaringen in de textielwereld en de bijzondere ontdekkingen die je kunt doen in een voddenbaal. Laat je meenemen in de wonderlijke wereld van oud breiwerk tijdens deze speciale lezing.

schatgraven in een voddenbaal

Als weefdocent wilde Annemor Sundbø meer leren over weeftechnieken. Ze klopte aan bij een kleine textielfabriek met de vraag of de eigenaar haar wilde helpen. Hij wilde dit graag, maar onder één voorwaarde: ze moest de fabriek eerst kopen. Zo kwam het dat Annemor Sundbø in 1983 eigenares werd van een kleine textielfabriek die oud breiwerk recyclet tot geweven dekens en vulling voor dekbedden. Van de 16 ton oud breiwerk maakt ze niet alleen nieuwe geweven producten, maar ontdekt ze ook een schat aan informatie over de fascinerende geschiedenis van het Noorse traditionele breiwerk. De berg vodden onthult de nauwe historische banden tussen het alledaagse breien in Noorwegen en traditionele breien in Europa. Schatgraven in een voddenbaal dus.

lezing

Over het proces van het sorteren, wassen en verwerken van het oude breiwerk heeft Annemor Sundbø verschillende boeken geschreven. Dat ze een enthousiaste vertelster is heeft ze al bewezen in boeken als Everyday Knitting: Treasures from a Rag Pile, Invisible Threads in Knittingen Strikking i billedkunsten – Knitting in Art. Tijdens haar lezingen over het proces en haar vondsten blijkt dit des te meer. Laat je daarom meenemen in de wonderlijke wereld van het breiwerk tijdens deze speciale textiellezing in het Fries Museum. Tijdens de lezing mag er natuurlijk gebreid worden, dus neem vooral een breiwerk mee. Na afloop nog vragen of opmerkingen? Kom dan naar de meet & greet!

breien!

In de tentoonstelling Breien! Is een klein fragment van Annemor Sundbø’s verzameling te zien: een ‘handschoenenplant’ met Noorse wanten en handschoenen. Breien! is een sprookjeswereld vol breikunst en bijzondere installaties. Van de opmerkelijke swants van Stephen West en kleurrijke pakken van Bas Kosters tot traditionele floddermutsen van ragfijn Fries kantbreiwerk en 18de-eeuwse handschoenen. Maar ook mediahypes als de truien van Sarah Lund uit de serie The Killing, de gebreide zoon van Marieke Voorsluijs van Club Geluk en een volledig handgebreide ruimte van de Deense kunstenares Isabel Berglund.

Annemor Sundbø

De lezing wordt gegeven op zaterdag 14 mei om 14.00. De voertaal van de lezing is Engels. De kosten zijn €17 of €7,50 met museumkaart. Aanmelden kan via deze link.