meivakantie in het fries museum

De meivakantie staat weer bol van allerlei leuke activiteiten voor jong en oud! Van 3 tot en met 7 mei zijn kinderen, ouders, pakes en beppes welkom om mee te doen aan leuke workshops. Laat je inspireren door de prachtige kunstwerken van Claudy Jongstra en leer vilten. Of brei een Nederlands verzetsspeldje, zoals mensen dat in de Tweede Wereldoorlog deden.

vilt een schilderij

Heb je de prachtige kleden van Claudy Jongstra al gezien? Angelina Jolie en Brad Pitt zijn er al jaren fan van en hebben meerdere kleden van Claudy Jongstra in huis. De kleden worden gemaakt van vilt. Vilten is een techniek waarbij schapenwol geverfd wordt. Met het geverfde wol kun je een kleed of een schilderij maken. En ook jij kunt dat leren! In de viltworkshop maak je je eigen schilderij met wol, geïnspireerd door het werk van Claudy Jongstra. De viltworkshop wordt tussen 3 en 7 mei dagelijks gegeven om 14.00 en duurt ongeveer 75 minuten.

brei een bevrijdingsspeldje
Misschien ken je de techniek al van het loomen en anders heb je het zo onder de knie! Tijdens deze workshop brei je je eigen bevrijdingsspeldje met behulp van een breiplankje. De breiworkshop wordt tussen 3 en 7 mei dagelijks gegeven om 15.30 en duurt ongeveer 45-60 minuten.

herdenking en bevrijding

Op zondag 1 mei is er voor volwassenen een speciale instaprondleiding door het verzetsmuseum om aan te sluiten op de activiteiten van Open Joodse Huizen 2016. Op 4 mei geeft onze publiekconservator Hans Groeneweg een bijzondere lezing over herdenken, gevolgd door een rondleiding door het Fries Verzetsmuseum. Op 5 mei is er voor kinderen een creatieve workshop op het Befrijdingsfestival. Jong en oud mag op het Plein van de Vrijheid achter het Princessehof met porseleinstiften een bevrijdingstegeltje ontwerpen en deze tentoonstellen.

De meivakantieworkshops worden dagelijks gegeven om 14.00 en 15.30 en zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Opgave van de workshops is op de dag zelf. Vol is vol dus zorg dat je op tijd komt. De activiteiten worden begeleid door ervaren museumdocenten en zijn op vertoon van een entreekaartje gratis bij te wonen. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op de website van het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en de BankGiro Loterij.

Foto: Ruben van Vliet