lezingen

Bij de populaire tentoonstelling Escher op reis presenteert het Fries Museum een uitgebreid activiteitenprogramma. Meer weten over de invloed van M.C. Escher op natuurkundigen en wiskundigen? Of over de reizen, grafische technieken en vrienden van de wereldberoemde graficus? Volg een van de verdiepende lezingen in het museum. Op donderdag 23 augustus begint de lezingenreeks met Judith Spijksma, curator van Escher op reis, over de reizen van de graficus. Aanmelden voor een lezing kan via deze link.

Judith Spijksma is kunsthistoricus en curator van de tentoonstelling Escher op reis. In drie verdiepende lezingen vertelt ze meer over de reizen, de technieken en de mensen om M.C. Escher heen. De lezingen vinden plaats op donderdag 23 augustus, 6 september en 27 september.  

wiskunde, natuurkunde en escher
Geeft Eschers werk ons een inkijkje in een wereld die realistischer is dan onze eigen perceptie? Natuurkundige Adam Wexler vertelt hoe hij in zijn onderzoek inspiratie ontleent aan de wiskundige principes die Escher in zijn prenten gebruikte. De lezing Escher and the Engine of Life is op zondag 26 augustus en wordt gegeven in het Engels.
In 1956 maakte M.C. Escher een bijzondere litho met de naam Prentententoonstelling. Op deze litho zie je een man die in een galerij op Malta een prent staat te bekijken waar hij op paradoxale wijze zelf op voorkomt. Deze prent en met name de wiskundige principes die erin verwerkt zijn, zijn het onderwerp van de lezing op zondag 14 oktober door prof. dr. Hendrik Lenstra, emeritus hoogleraar Fundamentele Wiskunde aan de Universiteit Leiden.

De lezingen kosten €23,-. Museumentree zit bij de prijs inbegrepen. Kijk voor de prijzen voor museumkaarthouders op de website.


Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas, de BankGiro Loterij en Aegon.