lezing mata hari in de eerste wereldoorlog

Zaterdag 10 maart om 13.30 uur geeft Yves Rocourt in het Fries Museum een lezing over de laatste levensjaren van Mata Hari. Het Friese meisje is in 1905 een regelrechte mediahype in Parijs. Hoe komt het dat ze jaren later genadeloos wordt geëxecuteerd door de Franse geheime dienst? Tijdens deze lezing ontrafelt Mata Hari-expert Yves Rocourt het web van intriges waar Margaretha Zelle tijdens de Eerste Wereldoorlog in verstrikt raakt.

Yves Rocourt is Mata Hari-expert en werkte als gastconservator aan de tentoonstelling Mata Hari: de mythe en het meisje. In zijn lezing Mata Hari in de Grote Oorlog vertelt hij over de laatste levensjaren van Margaretha Zelle. Wat maakte haar zo verdacht in de ogen van de geheime dienst? Waren het de keuzes die ze maakte die haar uiteindelijk fataal werden of was ze vooral slachtoffer van omstandigheden? Yves Rocourt plaatst in zijn lezing de laatste jaren van het mysterieuze icoon Mata Hari in de historische context van de Eerste Wereldoorlog.

De lezing Mata Hari in de Grote Oorlog begint 10 maart om 13.30 uur en duurt een uur. Deelname kost €10,- per persoon (museumentree niet nodig en niet inbegrepen). De lezing is onderdeel van een groter aanbod lezingen in het kader van de tentoonstelling Mata Hari, de mythe en het meisje, die tot en met 2 april 2018 te zien is in het Fries Museum in Leeuwarden. Aanmelden kan via de website van het Fries Museum.