kinderen gratis naar het museum op 5 oktober

Donderdag 5 oktober houden leerkrachten primair onderwijs een landelijke staking. Leerlingen krijgen op deze dag gratis toegang tot het Fries Museum. Kinderen kunnen een van de speurtochten meenemen en zo het museum spelenderwijs ontdekken of naar de familietentoonstelling Rijk van Rotzooi.

In Rijk van Rotzooi loop je door het laboratorium van de Friese uitvinder Watse Gerritsma. Watse was vroeger al bloedfanatiek bezig met recycling. Hij wist precies hoe je van afval nieuwe dingen moest maken. In 1795 bouwde hij een van de eerste chemische fabrieken van Nederland. Alles in zijn fabriek draaide om recycling. Niets ging verloren, alles werd hergebruikt. Van oude aardappelschillen perste hij papier, straatafval zette hij om in buskruit en ook met urine wist Watse wel raad. Zelfs het afval van zijn fabriek gebruikte hij weer opnieuw. Zo werd Watse rijk met rotzooi.